خدمات ارزی و سایر مبادلات ارزی بین المللی ( مقررات ارزی ۱۴۰۳ )
مقررات خدمات ارزی و سایر مبادلات ارزی بین المللی خرید از کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از ایرانی و خارجی توسط موسسات اعتباری.
بخش سوم مجموعه مقررات خدمات ارزی و سایر مبادلات ارزی بین المللی ۱۴۰۳
خدمات ارزی و سایر مبادلات ارزی بین المللی
ب. تأمین ارز
مقدمه: تأمین ارز بابت مصارف ارزی خدماتی و سایر مبادلات ارزی بینالمللی طبق ضوابط اعلام
شده به شرح ذیل در مواردی که تأمین ارز آن به صورت حواله انجام میپذیرد به نرخ حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران و برای مواردی که به صورت اسکناس انجام میپذیرد به نرخ اسکناس مرکز مبادله ارز و طلای ایران امکانپذیر است.
تبصره ۱- در صورت عدم امکان انتقال ارز (حواله ارزی) از طریق آن مؤسسه اعتباری بابت تأمین
ارز جهت مصارف ارزی خدماتی مورد نیاز متقاضیان، استفاده از خدمات صرافیهای آن مؤسسه و یا سایر صرافیهای مجاز و به عاملیت و مسئولیت آن مؤسسه امکانپذیر خواهد بود.
تبصره ۲- در صورت عدم امکان انتقال ارز (حواله ارزی) به شرح مندرج در تبصره (۱) فوق، بنا
به درخواست و پذیرش مسئولیتهای مترتبه از سوی متقاضی و حسب مقدورات، پرداخت ارز بهصورت اسکناس (بابت سرفصلهای خدماتی که صرفاً به صورت حواله پیشبینی شده) به نرخ اسکناس از محل منابع آن موسسه اعتباری یا مرکز مبادله ارز و طلای ایران بلامانع میباشد.
تبصره ۳- رعایت کلیه قوانین، مصوبات، آیین نامهها و… ابلاغی از سوی مجلس شورای اسلامی و هیئت محترم وزیران مرتبط با هر سرفصل، بهعهده دستگاه متقاضی/تأیید کننده میباشد.
تبصره ۴- تأمین ارز بابت مصارف ارزی خدماتی دستگاههای اجرایی که در ذیل اعلام گردیده، از محل حساب ارزی آنان نیز با رعایت سایر مقررات بلامانع است.
تبصره ۵- دریافت ارز توسط هر متقاضی حقیقی و حقوقی تحت یک سرفصل، منافاتی با دریافت ارز توسط همان متقاضی در سایر سرفصلهای مصارف ارزی خدماتی نخواهد داشت.
تبصره ۶- تأمین ارز بابت مصارف ارزی خدماتی ذیل از محل کلیه اسعار در دسترس بلامانع است. تبصره ۷- در مواردیکه تأمین ارز مصارف ارزی خدماتی بهصورت اسکناس و مصرف آن در خارج از کشور میباشد، آن بانک میبایست پس از دریافت معادل ریالی مربوطه، به جای پرداخت ارز به متقاضی، نسبت به صدور سند حسابداری/ رسید که در متن آن مبلغ، نام و نام خانوادگی متقاضی، کد ملی، شماره تماس، شماره گذرنامه، آدرس و سایر اطلاعات مرتبط درج شده باشد، اقدام نموده و سند حسابداری/ رسید مزبور که ممهور به مهر و امضای شعبه میباشد را به متقاضی تحویل نماید. همچنین شعبه/باجه مؤسسه اعتباری مستقر در مبادی خروجی (پس از باجه کنترل گذرنامه)، در مقابل دریافت سند حسابداری/رسید مزبور نسبت به پرداخت ارز مربوطه اقدام خواهد نمود.
۱- ارز درمانی برای مبالغ حداکثر تا سقف ده هزار یورو
تأمین و انتقال ارز درمانی برای مبالغ حداکثر تا سقف ده هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها به حساب مؤسسه درمانی خارج از کشور با تأیید معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در آن ضرورت ادامه معالجه در خارج از کشور و میزان ارز مورد نیاز تعیین گردیده باشد، با اخذ تعهد از متقاضی مبنی بر ارایه اسناد و مدارک مثبته که به تأیید نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد رسیده باشد، بلامانع است.
تبصره ۱ – تأمین و انتقال ارز درمانی برای مبالغ حداکثر تا سقف ده هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها برای بیمارانی که بهمنظور معالجه نیازمند پرداخت هزینه جستجوی نمونه (Search)، پرداخت هزینه تطبیق (Match) و پرداخت بابت خرید و انتقال نمونه سلولهای بنیادی خونساز از مغز استخوان و خون از خارج از کشور میباشند، با ارائه معرفی نامه و تأیید شبکه ملی اهداکنندگان سلولهای بنیادی خونساز ایران (که زیر نظر مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت مینمایند) بلامانع میباشد.
تبصره ۲ – ارایه تأییدیه کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران برای انجام درمان جانبازان معزز، بهعنوان جایگزین تأییدیه معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بلامانع است.
۲- ارز درمانی برای مبالغ بیش از ده هزار یورو
تأمین و انتقال ارز درمانی برای مبالغ بیش از ده هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها به حساب مؤسسه درمانی خارج از کشور با تأییدیه شورای عالی پزشکی معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در آن ضرورت ادامه معالجه در خارج از کشور/ نیاز به خرید و انتقال نمونه سلولهای بنیادی خونساز از مغز استخوان وخون از خارج از کشور (حسب مورد) و میزان ارز مورد نیاز تعیین گردیده باشد، بلامانعاست. ضمناً ارائه تأییدیه کمیسیونهای پزشکی دانشگاهی در اینخصوص مورد قبول نمیباشند.
تبصره ۱ – ارایه تأییدیه کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران برای انجام درمان جانبازان معزز، بهعنوان جایگزین تأییدیه شورای عالی پزشکی معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بلامانع است.
تبصره ۲- تأمین و پرداخت ارز، بابت اقامت بیمار و یک همراه (موضوع بندهای (۱) و (۲))، برای هر نفر تا سقف حداکثر ۰۰۰.۲ یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع میباشد.
تبصره ۳- تأمین و انتقال/پرداخت ارز درمانی برای افراد دارای تابعیت خارج از کشور، اقامت دائم یا مجوز کارت سبز (گرینکارت) خارج از کشور و یا اتباع خارجی مقیم ایران (موضوع بندهای (۱) و (۲) فوق) امکانپذیر نمیباشد.
۳- ارز مأموریت ثابت (بلندمدت)
تأمین و پرداخت ارز اسکناس مأموریت ثابت (بلندمدت) بهصورت موردی و یا تنخواه با ارایه تقاضای وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای وابسته و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی (طبق فرم پیوست شماره ۱-ب) با امضاء ذیحسابی یا مدیر امور مالی و معاونت اداری و مالی وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد ذیربط بلامانع میباشد.
۴- ارز مأموریت غیر ثابت (کوتاه مدت)
تأمین و پرداخت ارز اسکناس مأموریت غیر ثابت (کوتاه مدت) بهصورت موردی و یا تنخواه با ارایه تقاضای وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای وابسته و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی (طبق فرم پیوست شماره ۱-الف) با امضاء ذیحسابی یا مدیر امور مالی و معاونت اداری و مالی وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد ذیربط بلامانع میباشد.
تبصره ۱- درمورد تأمین و پرداخت ارز اسکناس مأموریت غیر ثابت (کوتاهمدت) لازم است تصویر مصوبه هیات نظارت بر سفرهایخارجیکارکنان دولت به ضمیمه پیوست شماره ”۱-الف“ از متقاضی دریافت و در سوابق مربوط نگهداری شود.
تبصره ۲- تأمین و پرداخت ارز اسکناس مأموریت غیر ثابت (کوتاه مدت) پس از انجام سفر نیز با رعایت مفاد بند فوق و سایر ضوابط و مقررات مربوطه بلامانع میباشد.
۵- ارز دانشجویی (بورسیه)
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت شهریه و اقامت دانشجویان بورسیه با تأیید معاونت ذیربط وزارت علوم، تحقیقات و فــنآوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (حسب مورد) بلامانع است.
تبصره ۱- تأمین و انتقال ارز در قالب حواله ارزی به حساب دانشجو یا شخص ثالث دیگر در خارج از کشور معرفی شده توسط دانشجو یا خانواده وی، یا پرداخت ارز بهصورت اسکناس به دانشجو و یا خانواده وی بلامانع خواهد بود.
تبصره ۲- تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینههای اقامت دانشجویان بورسیه خارج از کشور از مقطع لیسانس به بالا به میزان حداکثر ماهیانه هزار و پانصد یورو یا معادل آن به سایر ارزها برای هر نفر و برای هر عضو خانواده (همسر و فرزند) ماهیانه حداکثر پانصد یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع است.
۶- ارز دانشجویی (غیر بورسیه)
تأمین و انتقال ارز بابت شهریه دانشجویان غیر بورسیه خارج از کشور برای مقطع لیسانس و بالاتر از آن، با ارایه درخواست متقاضی و ارایه تأییدیه معاونت ذیربط وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مبنی بر شاغل به تحصیل بودن دانشجو در خارج از کشور و ارایه صورتحساب دانشگاه مربوطه که اصالت و اعتبار آن توسط نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور محل تحصیل تأیید شده باشد، به میزان مبلغ مندرج در آن و حداکثر در سقف سیزده هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها، سالانه در وجه مؤسسه/دانشگاه ذیربط بلامانع است.
تبصره ۱- تأمین و انتقال ارز در قالب حواله ارزی به حساب دانشجو یا شخص ثالث دیگر در خارج از کشور معرفی شده توسط دانشجو یا خانواده وی، یا پرداخت ارز بهصورت اسکناس به دانشجو و یا خانواده وی بلامانع خواهد بود.
تبصره ۲- تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینههای اقامت دانشجویان غیربورسیه خارج از کشور از مقطع لیسانس به بالا به میزان حداکثر ماهیانه هزار و پانصد یورو یا معادل آن به سایر ارزها برای هر نفر و برای هر عضو خانواده (همسر و فرزند) ماهیانه حداکثر پانصد یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع است.
تبصره ۳- برای پرداختهای فوق ارایه تأییدیه معاونت ذیربط وزارتخانه مربوطه الزامی بوده و میبایست در هر سال تمدید شود.
۷- هزینه فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی
تأمین و انتقالیا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت فرصت مطالعاتیاعضای هیأت علمی با تأیید معاونتهای ذیربط وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فنآوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بلامانع است.
۸- هزینه فرصت تحقیقاتی دانشجویان
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت فرصت تحقیقاتی دانشجویان با تأیید معاونتهای ذیربط وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فنآوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بلامانع است.
۹- هزینه حقعضویت و حق ثبتنام در سازمانها و مجامع بینالمللی و محافل علمی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت حق عضویت و حق ثبت نام در سازمانها و مجامع بینالمللی و محافل علمی وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیر دولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۱۰- هزینه حقعضویت و حق ثبتنام در سازمانها و مجامع بینالمللی و محافل علمی متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت حق عضویت و حق ثبت نام در سازمانها و مجامع بینالمللی و محافل علمی شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی حداکثر به میزان مندرج در صورتحساب مربوطه با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۱۱- هزینه چاپ مقالات علمی در خارج از کشور متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه چاپ مقالات علمی در خارج از کشور وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیر دولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۱۲- هزینه چاپ مقالات علمی در خارج از کشور متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه چاپ مقالات علمی در خارج از کشور شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان /بنیاد مربوطه حداکثر به میزان مندرج در صورتحساب بلامانع است.
۱۳- هزینه شرکت در نمایشگاههای خارج از کشور متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال ارز جهت برپایی یا مشارکت /اجاره غرفه در نمایشگاههای تجاری و صنعتی خارج از کشور وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیر دولتی با تأیید معاونت ذیربط سازمان توسعه تجارت ایران بلامانع میباشد.
۱۴- هزینه شرکت در نمایشگاههای خارج از کشور متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال ارز جهت برپایی یا مشارکت/ اجاره غرفه در نمایشگاههای تجاری و صنعتی خارج از کشور شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی با تأیید معاونت ذیربط سازمان توسعه تجارت ایران بلامانع می باشد.
۱۵- هزینه حقالوکاله در رابطه با دعاوی خارجی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال ارز بابت حق الوکاله دعاوی خارجی و سایر هزینههای حقوقی مربوط به وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیر دولتی، در صورت ارایه تأییدیه مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری که در آن مبلغ و متعارف بودن حق الوکاله و موسسه خارجی مورد نظر قید گردیده، در وجه حساب اعلام شده توسط مرکز یادشده بلامانع است.
۱۶- اصل و سود سرمایهگذاری خارجی
تأمین و انتقال ارز بابت اصل، سود و تمامی عواید حاصل از سرمایهگذاری خارجی در کشور با تأیید سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران یا از محل ارز حاصل از صادرات خود بلامانع است.
تبصره: نحوه پذیرش و محاسبه معادل یورویی عواید حاصل از سرمایهگذاری خارجی بر اساس مفاد ماده (۱۹) مصوبه شماره ۱۷۰۶۲۳/ت۶۰۰۷۰هـ مورخ ۱۵/۰۹/۱۴۰۱ هیئت وزیران، موضوع “آییننامه اجرایی تبصره (۶) بند (ح) ماده (۲) مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز“ انجام خواهد شد.
۱۷-هزینه فدراسیونها و باشگاههای ورزشی
تأمین، انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینههای کادر فنی و بازیکنان خارجی باشگاههای ورزشی، هزینه فدراسیونهای ورزشی و باشگاههای ورزشی زیر مجموعه وزارت ورزش و جوانان بابت اعزام ورزشکاران به مسابقات قهرمانی خارج از کشور، اعطای جوایز و برگزاری مسابقات بینالمللی، با تأیید معاونت ذیربط وزارت ورزش و جوانان بلامانع است.
۱۸- هزینه کمیتههای متولی ورزش
تأمین، انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه کمیته ملی المپیک، پاراالمپیک بابت اعزام ورزشکاران به مسابقات قهرمانی خارج از کشور، اعطای جوایز و برگزاری مسابقات بینالمللی، با تأیید معاونت ذیربط وزارت ورزش و جوانان بلامانع است.
۱۹- هزینه دفاتر و مدارس خارج از کشور
تأمین، انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه دفاتر و مدارس خارج از کشور وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و واحدهای وابسته، سفارتخانهها و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۰- هزینه اجاره و اشتراک شبکههای اطلاعاتی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال ارز بابت هزینه اجاره و حق اشتراک شبکههای اطلاعاتی و بازاریابی دیجیتال (اینترنت، رویترز، گوگل و…) به درخواست وزارتخانهها،سازمانهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی و با تأیید معاونت ذیربط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوطه بلامانع است.
۲۱- هزینه اجاره و اشتراک شبکههای اطلاعاتی متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال ارز بابت هزینه اجاره و حق اشتراک شبکههای اطلاعاتی و بازاریابی دیجیتال (اینترنت، رویترز، گوگل و…) شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به میزان مندرج در صورتحساب حداکثر تا سقف ۸۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها، به ازای هر فقره صورتحساب بلامانع است.
۲۲- هزینه اشتراک نشریات خارجی
تأمین و انتقال ارز بابت پرداخت تعرفه اشتراک نشریه به ناشران خارجی با تأیید معاونت ذیربط وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری بلامانع است.
۲۳- هزینه برگزاری همایشهای بینالمللی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت برگزاری همایشهای بینالمللی و اعطای جوائز جشنوارهها و مسابقات به درخواست وزارتخانهها، سازمانها، موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهاد عمومی غیردولتی و با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۴- هزینه برگزاری همایشهای بینالمللی متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت برگزاری همایشهای بینالمللی و اعطای جوائز جشنوارهها و مسابقات شرکتها، موسسات و اشخاص حقوقی غیر دولتی، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۵- هزینه انجام آزمایشهای علمی و فنی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه فوق به درخواست وزارتخانهها، سازمانها/ مؤسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۶- هزینه انجام آزمایشهای علمی و فنی متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه فوق شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی به میزان مندرج در صورتحساب در وجه ذینفع، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۷- هزینه انتشارآگهی درخارج از کشور متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه فوق وزارتخانهها، سازمانها /مؤسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۸- هزینه انتشارآگهی درخارج ازکشور متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه فوق شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی به میزان مندرج در صورتحساب در وجه ذینفع، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۲۹- هزینه دریافت گواهیهای بینالمللی متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه دریافت گواهیهای بینالمللی (استاندارد، کیفیت و …) وزارتخانهها، سازمانها/مؤسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی، با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۳۰- هزینه دریافت گواهیهای بینالمللی متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینه دریافت گواهیهای بینالمللی (استاندارد، کیفیت و …) با ارایه درخواست شرکتها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی منضمبه اصل صورتحساب به میزان مندرج در آن در وجه ذینفع و با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۳۱- هزینه خرید امتیاز پخش فیلم
تأمین و انتقال ارز بابت خرید امتیاز پخش فیلم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و شرکتها و واحدهای وابسته به آنها با تأیید معاونتهای ذیربط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران حداکثر به میزان مندرج در صورتحساب بلامانع است.
۳۲- هزینه دریافتهای ماهوارهای و ارتباطی
تأمین و انتقال ارز بابت دریافتهای ماهوارهای و ارتباطی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران یا شرکتها و سازمانهای وابسته به وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات و همچنین اپراتورهای دارای پروانه از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات) با تأیید معاونتهای ذیربط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و یا وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات (حسب مورد) حداکثر به میزان مندرج در صورتحساب بلامانع است.
۳۳- هزینههای شرکتهای بیمه ایرانی
تأمین و انتقال ارز بابت هزینههای بیمه اتکایی شرکتهای بیمه ایرانی با تأیید معاونت ذیربط بیمه مرکزی ایران بلامانع است.
۳۴- حق بیمه هواپیمای ایرانی
تأمین و انتقال ارز بابت حق بیمه هواپیما به شرکتهای هواپیمایی با ارایه صورتحساب شرکت بیمه و با تأیید معاونت ذیربط وزارت راه و شهرسازی (رئیس سازمان هواپیمایی کشوری) در صورت عدم تأمین ارز برای شرکت بیمه گذار بابت حق بیمه یادشده، بلامانع است.
۳۵- حق بیمه کشتی ایرانی
تأمین و انتقال ارز بابت حق بیمه کشتی به شرکتهای کشتیرانی ایرانی با ارایه صورتحساب شرکت بیمه و با تأیید معاونت ذیربط وزارت راه و شهرسازی (مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی) در صورت عدم تأمین ارز برای شرکت بیمه گذار بابت حق بیمه یادشده، بلامانع است.
۳۶- هزینههای حمل، ترانزیت و توزیع محمولههای پستی بینالمللی شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران
تأمین و انتقال ارز بابت هزینههای حمل، ترانزیت و توزیع محمولههای پستی بینالمللی برای شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران با ارایه سند مالی حاکی از خالص درآمد ارزی منفی که به امضاء ذیحساب یا مدیر امور مالی و معاونت برنامهریزی، پشتیبانی و توسعه مدیریت شرکت مذکور رسیده باشد و با تأیید معاونت ذیربط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بلامانع است.
۳۷- هزینههای حمل، ترانزیت و توزیع محمولههای پستی بینالمللی شرکتهای فعال خدمات پستی
تأمین و انتقال ارز بابت هزینههای حمل، ترانزیت و توزیع محمولههای پستی بینالمللی برای کاروران پستی غیر دولتی و شرکتهای فعال خدمات پستی سریع بینالملل (دارای مجوز/پروانه فعالیت از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) با ارایه اصل صورتحساب و سند مالی حاکی از خالص درآمد ارزی منفی که به تأیید معاونت ذی ربط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رسیده باشد، بلامانع است .
۳۸- هزینه صندوق ضمانت صادرات ایران
تأمین و انتقال ارز برای صندوق ضمانت صادرات ایران بابت پرداخت هزینههای بیمه اتکایی به بیمهگران خارجی، پرداخت خسارت بیمهنامهها و ضمانتنامههای اعتباری ارزی به صادرکنندگان و سیستم بانکی، پرداخت حق اشتراک بانکهای اطلاعات خریداران و بانکهای خارجی به منظور اعتبار سنجی آنها، با تأیید بالاترین مقام صندوق ضمانت صادرات ایران بلامانع است.
تبصره – در خصوص تأمین ارز به منظور پرداخت خسارت بیمهنامهها و ضمانتنامههای اعتباریارزی به صادرکنندگان و سیستم بانکی، صندوق ضمانت صادرات ایران موظف است نسبت به پیگیری وصول خسارتهای پرداختی و بازگرداندن عین ارز اقدام نماید.
۳۹- هزینه برگزاری آزمونهای بینالمللی توسط بخش دولتی (از جمله سازمان سنجش آموزش کشور و …) در داخل کشور
تأمین و انتقال ارز بابت برگزاری آزمونهای بینالمللی از جمله TOEFL،GRE ، IELTS و … توسط بخش دولتی در داخل کشور با تأیید معاونت ذیربط وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری به حساب معرفی شده بلامانع است.
۴۰- هزینه برگزاری آزمونهای بینالمللی توسط بخش غیردولتی در داخل کشور تأمین و انتقال ارز بابت برگزاری آزمونهای بینالمللی از جمله TOEFL، GRE ، IELTS و … توسط بخش غیردولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری به حساب معرفی شده از سوی برگزارکننده آزمون بلامانع است.
۴۱- هزینه ثبت نام شرکت در امتحانات علمی و تخصصی داخل و خارج از کشور
تأمین و انتقال ارز بابت هزینه ثبت نام شرکت در امتحانات علمی و تخصصی خارج از کشور و هزینه ارزی ثبت نام شرکت در امتحانات علمی و تخصصی داخل کشور حداکثر به میزان مندرج در صورت حساب با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۴۲- هزینه شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی خارج از کشور و دوره های آموزشی داخل کشور متقاضیان بخش دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی (غیر بازرگانی) خارج از کشور و تأمین هزینههای ارزی دورههای آموزشی داخل کشور وزارتخانهها، سازمانها/ موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی با تأیید معاونت ذیربط وزارتخانه/ سازمان/ بنیاد مربوطه بلامانع است.
۴۳- هزینه شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی خارج از کشور و دوره های آموزشی داخل کشور متقاضیان بخش غیر دولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی (غیر بازرگانی) خارج از کشور و هزینه های ارزی دوره های آموزشی داخل کشور حداکثر به میزان مندرج در صورت حساب، در وجه موسسه/ دانشگاه مربوطه یا حساب معرفی شده از سوی ایشان، پس از اخذ تأییدیه معاونت ذیربط وزارتخانه علوم، تحقیقات و فنآوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (حسب مورد) بلامانع است.
۴۴- ارز مسافرتی هوایی
تأمین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) یک بار در سال برای مسافران هوایی حداکثر به میزان ۵۰۰ (پانصد) یورو یا معادل آن به سایر ارزها مجاز میباشد.
تبصره ۱- مدارک مورد نیاز به هنگام مراجعه به بانک و ارایه درخواست خرید ارز و گذرنامه معتبر جمهوری اسلامی ایران، بلیط مسافرت هوایی اعم از یکسره یا دو سره (کاغذی و یا الکترونیکی)، و رسید پرداخت عوارض خروج از کشور میباشد. ضمناً لازم است مدارک مزبور به منظور نظارت بازرسان بانک در سوابق نگهداری شود.
تبصره ۲- فروش ارز مسافرتی در بستر سامانههای اینترنتی، منوط به احراز هویت کامل مسافر شاملاستعلام از ثبت احوال، شماره حساب متقاضی و نگهداری دیجیتالی سوابق احراز هویت و بهشرط پذیرش کلیه مسئولیتهای مترتبه از سوی بانک عامل، بلامانع است.
تبصره ۳- تأمین و پرداخت ارز به مسافرین با سن قانونی کمتر از ۵ سال امکانپذیر نمیباشد. تبصره ۴- تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به ایرانیان مقیم خارج از کشور مجاز نمیباشد. ضمناً در رابطه با مصادیق ایرانیان مقیم خارج از کشور، لازم است مراتب را از وزارت امور خارجه استعلام نمایند.
تبصره ۵- در صورت امکان استفاده از سایر ابزارهای پرداخت (کارت، حواله و …)، انجام این امر مجاز میباشد.
تبصره ۶- تأمین و پرداخت ارز (بهصورت اسکناس) به مبلغ ۵۰۰ (پانصد) یورو یا معادل آن به سایر ارزها به زائران حج تمتع و مأمورین اعزامی از سوی سازمان حج و زیارت، مشروط بر اینکه مشخصات هر زائر در سامانه سازمان مذکور ثبت و تأیید شده و قابل رؤیت توسط شعب مؤسسه اعتباری باشد، بلامانع است.ضمناً پرداخت ارز به زائران یادشده در محل شعب مؤسسه اعتباری بوده و تأمین ارز به میزان فوق محدودیتی بابت تأمین ارز مسافرتی در همان سال برای زائران مذکور ایجاد نمینماید.
۴۵- ارز مسافرتی زمینی، ریلی و دریایی
تأمین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) یک بار در سال برای مسافران زمینی، ریلی و دریایی به مبلغ ۳۰۰ (سیصد) یورو یا معادل آن به سایر ارزها، بلامانع میباشد:
تبصره ۱- مدارک مورد نیاز به هنگام مراجعه به بانک و ارایه درخواست خرید ارز، گذرنامه معتبرجمهوری اسلامی ایران و رسید پرداخت شده عوارض خروج از کشور میباشد. ضمناً لازم است مدارک مزبور به منظور نظارت بازرسان بانک در سوابق نگهداری شود.
تبصره ۲- فروش ارز مسافرتی در بستر سامانههای اینترنتی، منوط به احراز هویت کامل مسافر شامل استعلام از ثبت احوال، شماره حساب متقاضی و نگهداری دیجیتالی سوابق احراز هویت و بهشرط پذیرش کلیه مسئولیتهای مترتبه از سوی بانک عامل، بلامانع است.
تبصره ۳- تأمین و پرداخت ارز به مسافرین با سن قانونی کمتر از ۵ سال امکانپذیر نمیباشد. تبصره ۴- تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به ایرانیان مقیم خارج از کشور مجاز نمیباشد. ضمناً در رابطه با مصادیق ایرانیان مقیم خارج از کشور، لازم است مراتب را از وزارت امور خارجه استعلام نمایند.
تبصره ۵- در صورت امکان استفاده از سایر ابزارهای پرداخت (کارت، حواله و …)، انجام این امر مجاز میباشد.
۴۶- هزینه اعزام زائرین به حج تمتع و عمره مفرده
تأمین و انتقال ارز بابت هزینه اعزام زائرین به حج تمتع و عمره مفرده به سازمان حج و زیارت و شرکتهای معرفی شده از سوی سازمان مذکور با امضاء ذیحساب یا مدیرامورمالی و معاون اداری و مالی سازمان مذکور بلامانع است. حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ فروش ارز با اعلام بالاترین مقام شرکت خریدار ارز و تأیید سازمان مذکور مبنی بر هزینه نمودن مبلغ دریافتی به همراه ارسال فهرستی از هزینههای به عمل آمده برای تسویه حساب ضروری میباشد.
۴۷- هزینه اعزام زائرین به عتبات عالیات (عراق و سوریه)
تأمین و انتقال ارز بابت هزینه اعزام زائرین به عتبات عالیات (عراق و سوریه) به سازمان حج و زیارت و شرکتهای معرفی شده از سوی سازمان مذکور با امضاء ذیحساب یا مدیرامورمالی و معاون اداری و مالی سازمان مذکور بلامانع است. حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ فروش ارز با اعلام بالاترین مقام شرکت خریدار ارز و تأیید سازمان مذکور مبنی بر هزینه نمودن مبلغ دریافتی به همراه ارسال فهرستی از هزینههای به عمل آمده برای تسویه حساب ضروری میباشد.
۴۸- هزینههای شرکت هواپیمایی ایرانی اعم از دولتی و غیردولتی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هزینههای سوخت، ناوبری، هندلینگ، لندینگ، حقوق خدمه خارجی و عوارض خدمات فرودگاهی، شبیه ساز (سیمولاتور)، حق مأموریت پرسنل (خلبانان)، حق عضویت سیتا، حق عضویت یاتا، هزینه عبور از فضای کشورهای خارجی (overfly) و هزینه پرواز تحت لیسانس شرکتهای خارجی پس از اخذ تعهد از مدیر عامل و مدیر امور مالی شرکت هواپیمایی ایرانی اعم از دولتی و غیردولتی مبنی بر ارایه صورتحسابهای مربوطه ظرف مدت شش ماه و با تأیید معاونت ذیربط وزارت راه و شهرسازی (رئیس سازمان هواپیمایی کشوری) بلامانع میباشد.
۴۹- حقوق و مزایای کارکنان خارجی
تأمین و انتقال ارز بابت حقوق و مزایای کارکنان خارجی دارای پروانه کار شاغل در وزارتخانهها، موسسات دولتی و تحت پوشش و شرکتهای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیردولتی، تعاونی و خصوصی با تقاضا و تأیید کارفرما و با تأیید معاونتهای ذیربط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یا وزارتخانه مربوطه بلامانع است.
۵۰- رانندگان بخش حمل و نقل بینالمللی
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) به رانندگان کامیونهای ایرانی بخش حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت با تأیید معاونت ذیربط سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با رعایت موارد ذیل بلامانع است:
۱-۵۰- تأمین و انتقال/ پرداخت ارز (به صورت اسکناس) بابت هر سفر رانندگان فوق به منظور خروج از کشور به شرح جدول پیوست شماره (۷) بلامانع میباشد.
۲-۵۰- مدارک مورد نیاز جهت ارائه به بانک به هنگام ارائه درخواست خرید ارز شامل گذرنامه، کارت ملی و دفترچه خروج راننده میباشدضمناً. لازم است تصویر مدارک مزبور به منظور نظارت بازرسان بانک در سوابق نگهداری شود.
۳-۵۰- چنانچه متقاضی جهت سفر قبلی ارز دریافت کرده باشد، تأمین و انتقال/پرداخت ارز بابت سفر جدید، منوط به حصول اطمینان از مسافرت راننده به خارج از کشور بابت ارز دریافتی (ممهورشدن صفحه مربوطه گذرنامه به مهر خروج و ورود از/به کشور و یا دفترچه خروج راننده) میباشد.
۴-۵۰- در صورت امکان استفاده از سایر ابزارهای پرداخت وجه (کارت، حواله و …) انجام این امر مجاز میباشد.
۵۱- حق استفاده از واگنها، مطالبات راه آهن سایر کشورها، تنخواه بازرسی و پرداخت ضروری ناشی از قراردادهای چند جانبه
تأمین و انتقال ارز برای شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران و سایر شرکتهای ریلی بابت حق استفاده از واگنها، مطالبات راه آهن سایر کشورها، تنخواه بازرسی و پرداخت ضروری ناشی از قراردادهای چند جانبه با تأیید معاونت ذیربط وزارت راه و شهرسازی (مدیرعامل شرکت راه آهن ج.ا.ا) بلامانع است.
۵۲- تبدیل درآمدهای ریالی شرکتهای هواپیما یی خارجی تأمین و انتقال ارز بابت تبدیل درآمدهای ریالی شرکتهای هواپیمایی خارجی با تأیید معاونت ذیربط وزارت راه و شهرسازی (رئیس سازمان هواپیمایی کشوری) و با رعایت موارد ذیل بلامانع است:
۱-۵۲- تأمین و انتقال ارز از محل خالص درآمد (پس از کسر هزینهها) حاصل از فروش بلیط و حمل بار بنا به درخواست و تعهد شرکت هواپیمایی خارجی و یا نماینده قانونی آن بلامانع است. تبصره- انتقال خالص درآمد طبق مراتب فوق از محل حساب ریالی که با تأیید معاونت ذیربط سازمان هواپیمایی کشوری افتتاح میگردد، صورت خواهد پذیرفت. فعالیت حسابهای شرکتهای هواپیمایی خارجی کهبلاًق با تأیید شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران افتتاح شده است، مجاز میباشد. ۲-۵۲- انتقال ارز شرکتهای مزبور پس از اخذ تأییدیههای لازم از شرکتهای فرودگاهی، سوختگیری و هندلینگ بر اساس فرآیندی که توسط سازمان هواپیمایی کشوری انجام و در بازههای زمانی مختلف توسط سازمان مذکور به بانک عامل اعلام میگردد، انجام خواهد شد.
۳-۵۲- در صورت انتقال اضافی ارز پس از اعلام سازمان هواپیمایی کشوری، مبلغ اضافی از درآمدهای قابل انتقال بعدی شرکت به ارز، کسر خواهد شد.
۴-۵۲- شرکتهای هواپیمایی خارجی پس از تبدیل درآمد ریالی فوق به ارز، مجاز به واریز وجوه ارزی به حسابهای ارزی داخل کشور که با تأیید معاونت ذیربط سازمان هواپیمایی کشوری و یا قبلاً با تأیید شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران افتتاح شدهاند، میباشند.
۵-۵۲- انتقال وجوه ارزی از حسابهای ارزی شرکتهای هواپیمایی خارجی به حسابهای ارزی دستگاهها و یا شرکتهای دولتی طرف قرارداد اعم از فرودگاهی، سوختگیری و سازمان هواپیمایی کشوری بابت هزینههای پرواز، خدمات فرودگاهی و سوخت یا به حساب دفاتر مرکزی خود بلامانع میباشد.
تبصره- برداشت از حسابهای ارزی علاوه بر موارد فوق در چارچوب مجوز افتتاح حساب ارزیصورت خواهد گرفت.
۶-۵۲- انجام سپرده سرمایهگذاری ریالی از محل درآمد ریالی با رعایت مقررات مربوط به حسابهای سپردهگذاری مدتدار ریالی بلامانع است.
۵۳- تبدیل خالص درآمد ریال ی شرکت بینالمللی سیتا تامین و انتقال ارز از محل خالص درآمد ریالی (پس از کسر هزینهها) شرکت بینالمللی سیتا بابت ارائه خدمات شرکت مذکور شامل سیستم نگهداری جا (رزرواسیون بلیط هواپیما، صدور بلیط، اتوماسیون نرخ، اتوماسیون بار، عملیات هوانوردی، مخابرات هوانوردی، سیستمهای فرودگاهی و پیام مسیجینگ) به شرکتهای هواپیمایی ایرانی و شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، به درخواست مدیر شرکت بینالمللی سیتا در ایران و تأیید رئیس سازمان هواپیمایی کشوری بلامانع است.
تبصره: در صورت اعلام سازمان هواپیمایی کشوری مبنی بر انتقال ارز اضافی بابت موضوع فوق، مبلغ اضافی با تأیید رئیس سازمان مذکور از درآمدهای قابل انتقال بعدی شرکت مزبور به ارز، کسر خواهد شد.
۵۴- تبدیل خالص درآمد ریالی کنسولی سفارتخانههای خارجی
تأمین و انتقال ارز بابت تبدیل خالص درآمد ریالی کنسولی سفارتخانههای خارجی داخل کشور و نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم ایران با تأیید معاونت ذیربط وزارت امور خارجه بلامانع است.
۵۵- تبدیل موجودی حسابهای ریالی افراد غیرمقیم در داخل کشور
تأمین و انتقال ارز بابت تبدیل موجودی حسابهای ریالی افراد غیرمقیم در داخل کشور، مشروط بر آنکه موسسه اعتباری تأیید نماید موجودی حساب (ریالی)، ناشی از تبدیل مجاز قبلی ارز به ریال از طریق موسسه اعتباری بوده است و حداکثر در سقف ارز تبدیل شده، بلامانع است.
۵۶- تبدیل داراییها ی ریال ی مأمورین نمایندگیهای خارجی سفارتخانهها و کنسولگریهای کشورهای خارجی
تأمین و انتقال ارز بابت تبدیل داراییهای ریالی مأمورین نمایندگیهای خارجی سفارتخانهها و کنسولگریهای کشورهای خارجی در ایران به ارز، با تأیید معاونت ذیربط وزارت امور خارجه بلامانع است.
۵۷- تبدیل مجدد ریالهای اضافی اتباع خارجی به ارز
تأمین و انتقال یا پرداخت ارز (به صورت اسکناس) به اتباع خارجی (جهانگردان خارجی) بابت تبدیل مجدد ریالهای اضافی ناشی از تبدیل ارز در موسسه اعتباری با ارایه صورتحساب فروش ارز مورد تأیید آن موسسه و حداکثر در سقف آن از محل منابع موسسه اعتباری، بلامانع است.
ج. حسابهای ارزی
کلیه حسابها اعم از قرض الحسنه جاری / پس انداز و سپرده گذاری / سرمایه گذاری تحت عنوان کلی حسابهای ارزی طبقه بندی می گردند و سود حسابهای سپرده نیز به صورت ارزی و بر مبنای نرخهای بین المللی توسط آن موسسه اعتباری تعیین و در سررسید قابل پرداخت می باشد . کلیه موسسات اعتباری در قبال حسابهای ارزی مفتوحه به نام مشتری خود متعهد بوده و بحث منشا داخلی و خارجی ارز منتفی می باشد .
1 – افتتاح حسابهای ارزی برای کلیه دستگاههای موضوع ( بند ( ب ) ماده ( ۱۷ ) قانون برنامه پنجم و ششم توسعه و بند ( الف ) ماده ( ۲۰ ) قانون احکام دایمی برنامه های توسعه کشور . افتتاح حسابهای ارزی صرفا نزد این بانک به صورت حساب با رعایت ضوابط و مقررات مربوطه و نیز موارد ذیل امکان پذیر می باشد .
1 – ۱ – ارائه درخواست افتتاح به همراه فرم.تکمیل شده مربوطه طبق پیو ست شماره ( ۴ ) و معرفی حداقل دو امضاء مجاز.برای استفاده از حساب.توسط بالاترین مقام اجرایی دستگاه.ذیربط از طریق خزانه داری کل کشور.
2 – ۱ – ارائه مجوز خزانه داری کل وزارت اموراقتصادی و دارایی
3 – ۱ – دستگاههای مزبور مجاز به واریز و استفاده از ارزهایی که به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم از محل سهمیه ارزی که سالهای قبل به آنها تخصیص داده شده نمی ب شند. ارزهای مذکور را بایستی با نرخ تخصیصی به این بانک بفروشد.
4 – ۱ – ا ستفاده از حساب در هر مورد منوط به رعایت مقررات هر مصرف میباشد. به طور مثال چنانچه در بند مربوط به » شرح وجوهی که ازحساب برداشت میشود « واردات کالا مجاز شده.باشد انجام این امر منوط به طی مراحل ثبت سفارش در وزارت صنعت معدن و تجارت و گشایش اعتبار اسنادی از محل.حساب با رعایت مقررات و ضوابط مربوطه می باشد .
5 – ۱ – افتتاح حساب ارزی اعم از جاری و مدت دار در خارج از کشور به نام دستگاههای موضوع مواد قانونی مذکور منوط به اخذ مجوز از اداره سیاستها و مقررات ارزی این بانک می باشد .
6 – ۱ – افتتاح حساب ارزی مدت دار به نام دستگاه های موضوع مواد قانونی یاد شده در داخل کشور مجاز نمی باشد .
7 – ۱ – دستگاههای اجرایی میبایست تا فهرست حساب ارزی خارج از کشور خود را که دارای مجوز افتتاح حساب ارزی از این بانک نمی باشند را به این بانک اعلام نمایند پس از تایید ادامه فعالیت آنها می گردد .
۲ – افتتاح حسابهای ارزی به نام اشخاص حقیقی و حقوقی
افتتاح حساب ارزی اعم از قرض الحسنه / جاری / پس انداز و سپرده سرمایه گذاری مدت دار توسط موسسه اعتباری برای دارندگان حواله های ارزی وارده ویا ارز نقدی ( اسکناس ) با رعایت قوانین و مقررات مربوطه از جمله قانون مبارزه با پولشویی و شرایط ذیل بلامانع خواهد بود .
1 – ۲ – افتتاح حساب ارزی به نام کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی بلامانع است .
2 – ۲ – افتتاح حساب ارزی به کلیه اسعار بنا به تشخیص و صلاحدید آن بانک بلامانع است .
3 – ۲ – متقاضی افتتاح حساب ارزی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی بایستی واجد شرایط افتتاح حساب ریالی باشند .
۳ – انواع حساب های ارزی
۱ – ۳ – حسابهای قرض الحسنه پس انداز
2 – ۳ -حسابهای قرض الحسنه جاری
3 – ۳ – حسابهای سرمایه گذاری مدت دار
۴ – حداقل مانده حسابهای ارزی و حداکثر نرخ سود
۱ – ۴ – حداقل مبلغ به منظورافتتاح حساب ارزی و مانده حساب قرض الحسنه پس انداز، قرض الحسنه جاری و سرمایه گذاری مدت دار توسط هر موسسه اعتباری تعیین میگردد.
2 – ۴ – حداقل مدت زمان ماندگاری سپرده ارزی برای برخورداری از سود، یک ماه از زمان افتتاح حساب تعیین می گردد .
3 – ۴ – سود ارزی توسط موسسه اعتباری متناسب با بازدهی بکارگیری منابع تعیین و بر مبنا رویه های متداول در بازارهای بین المللی به صورت ارزی قابل پرداخت خواهد بود .
4 – ۴ – به دارندگان حسابهای قرض الحسنه.پس انداز و جاری ارزی سود تعلق نمی گیرد .
5 – ۴ – شرکت دارندگان حساب قرض الحسنه پس انداز ارزی در صورت دارا بودن شرایط قرعه کشی بلامانع است .
۵ – نحوه استفاده ازحسابهای ارزی و حواله های ارزی وارده و ارز نقدی
۱ – ۵ – نقل و انتقال ارز از محل حساب های ارزی و نیز صدور حواله های ارزی از محل این حساب خارجی از کشور بلامانع است.
۲ – ۵ – واریز وجه حواله های ارزی وارده به حسابهای ارزی بلامانع است.
۳ – ۵ – صدور حواله های ارزی به خارج از کشور از محل حواله های ارزی وارده در وجه ذینفع یا غیر آن بلامانع است.
۴ – ۵ – پرداخت اسکناس از محل حواله های ارزی وارده به ذینفع یا غیر آن در حد مقدورات و از محل منابع ارزی آن بانک با رعایت سقف پرداخت روزانه ده هزار دلاری معادل آن به سایر ارزها بلامانع است.
۵ – ۵ – چنانچه متقاضیان با پرداخت ارز به صورت اسکناس نسبت به افتتاح ارزی و یا واریز وجه به حسابهای مفتوحه قبلی اقدام نمایند . در صورتیکه تقاضای برداشت از حساب دریافت سود متعلقه و یا بستن حساب را داشته باشند .
موسسات اعتباری موظف می باشند وجه مذکور را عینا به ارز وضول شدهو سایر ارزهای جهانروا با رعایت سقف پرداخت روزانه ده هزار دلار یا معادل آن به سایر ارزها از محل منابع ارزی آن موسسه با موافقت متقاضی به صورت نقدی ( اسکناس ) پرداخت نمایند .
در این رابطه تاکید می نماید اخذ هرگونه تعهد از مشتریان مبنی برپرداخت ارز در حد مقدروات یا معادل آن به ریال در خصوص اینگونه حسابها ممنوع است.
تبصره
آن بانک مکلف است هنگام سپرده پذیری ارزی ( اسکناس) از مشتریان، در رسید تحویلی به مشتری و یا دفترچه صادره در این ارتباط، نحوه وصول ارز از مشتری ( اسکناس) و نوع ارز را درج نموده و تأکید بر تعهد بانک بابت هرگونه پرداخت از محل حساب مورد بحث اعم از برداشت، پرداخت سود و باز پرداخت جهت ان داد حساب مفتوحه را به ارز اسکناس مکتوب نماید.
۶ – ۵ – در صورت درخواست دارندها حواله های ارزی وارده مبنی بر تبدیل به سایر ارزها ، با در نظر گرفتن نرخ خرید ارز موضوع حواله در روز مراجعه ذینفع حواله، حواله به ریال.تبدیل و چنانچه ذینفع حواله درخواست استفاده از وجه حواله به صورت ارز از قبیل واریز به حساب ارزی، صدور حواله، چک بانکی، چک.مسافرتی و یا دریافت ارز به صورت اسکناس را داشته باشد، معادل ریالی حاصله به نرخ فروش ارز روز مراجعه.مجدداً به ارز مورد درخواست تبدیل و درخواستی را ذینفع قرار گیرد.
۷ – ۵ – ورود و خروج ارزهای مجاز اشخاص از طریق سیستم.بانکی، مشروط به رعایت قانون مبارزه ب پولشویی و مقررات مربوط مجاز میباشد.
۸ – ۵ – واریز نقدی به حساب ارزی و یا حواله آن حداکثر تا سقف ده هزار دلار و یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع میباشد. واریز نقدی به حساب ارزی و یا حواله آن بیش از سقف مذکور مشروط به رعایت قانون مبارزه با پولشویی و مقررات مربوط بلامانع است.
۹ – ۵ – ضوابط و دستورالعملهای مربوط به حسابهای ارزی مشمول یا ارزی مفتوحه بین بانکی نمیگردد و اینگونه حسابها از اجرای این دستورالعملها مستثنی هستند.
۱۰ – ۵ – صدور گواهی تمکن مالی/گواهی موجودی حساب ریالی به درخواست مشتریان صرف بر مبنی نرخهای فروش اسکناس به نرخ مندرج در در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS ) بلامانع است.
۶ – استفاده از کارتهای بین المللی.ارزی ترجیح به جای پرداخته ی نقدی (اسکناس).حساب درخواست متقاضیان و در چهارچوب مصارف تعیین شده در مقررات.با رعایت سایر ضوابط امکانپذیر میباشد.
د- ضوابط ورود و خروج ارز / اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام و تعیین میزان ارز قابل حمل ، نگهداری و مبادله در داخل کشور
۱ – براساس دستورالعمل اجرایی ضوابط ناظر بر ارز/اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام همراه مسافر ( پیوست شماره ۵ و ضمیمه مربوطه ) ورود ارز / اسکناس بانکی و اوراق بهادار بی نام توسط هر مسافر از خارج از کشور مجموعا تا سقف مبلغ ده هزار یوروی معادل آن به سایر ارزها مجاز می باشد .
برای ورود ارز/ اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام مجموع.به مبلغ بیش از ده هزار یورو.یا معادل آن به سایر ارزها ، طبق ترتیبات تعیین شده در دستورالعمل مزبور، مسافر میبایست.در مبادی ورودی به گمرک جمهوری اسلامی ایران مراجعه و ارز/ اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام همراه خود را اظهار و کد رهگیری دریافت نماید.
۲ – طبق دستورالعمل اجرایی مذکور، خروج ارز/ اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام توسط هر مسافر به خارج از کشور، مجموع تا سقف مبلغ پنج هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها از طریق مرزهای هوایی و تا سقف مبلغ دو هزار یورو ی معادل آن به سایر ارزها از طریق مرزهای زمینی، ریلی و دریایی مجاز میباشد.
تبصره ۱ –
خروج ارز/ اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام مجموع بیش از مبلغ پنج.هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها از طریق.مرزهای هوایی و بیش از مبلغ دو هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها از طریق مرزهای زمینی، ریلی و دریایی، توسط هر مسافر به.خارج از کشور، در صورتی که قبلاً در مبادی.ورودی توسط مسافر اظهار شده باشد.(مو ضوع بند ( ۱) فوق برای مبالغ مازاد بر سقف ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها ) منوط به ارائه رسید چاپی حاوی کد رهگیری در مبادی خروجی به گمرک ج.ا.ا میباشد.
تبصره ۲ –
خروج ارز بیش از مبلغ پنج هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها از طریق.مرزهای هوایی و بیش از مبلغ دو هزار یورو ی معادل آن به سایر ارزها از طریق مرزهای زمینی، ریلی و دریایی توسط هر مسافر به خارج از کشور، با ارائه اعلامیه بانکی حاکی از فروش ارز به صورت اسکناس در چهارچوب ضوابط و مقررات بانک مرکزی، توسط مسافر امکان پذیر می باشد .
بانکهای عامل میبایستی نسبت به صدور اعلامیه بانکی حاکی از فروش ارز به صورت اسکناس به منظور خروج ارز توسط مسافر جهت ارائه به گمرک جمهوری اسلامی ایران اقدام نمایند.
۳ – ضوابط و مقررات.تعیین میزان ارز قابل حمل، نگهداری و مبادله در داخل کشور به شرح پیوست شماره ( ۶ ) اعلام گردید