در مورد شناسه ارزش کالا ( TSC ) بیشتر بدانید.
کد TSC) Tariff specification code) یا همان شناسه ارزش کالا یک کد ۸ رقمی است که ۴ رقم اول آن در سراسر دنیا ثابت و ۴ رقم بعدی آن توسط هر دولت مطابق ضوابط و شرایط هر کشور تعیین می گردد در حقیقت ۴ شماره آخر کد ملاک عمل در هر کشور برای نشان دادن ارزش کالا و تعیین دسته کالا برای طبقه بندی آن میباشد. این کد نشان دهنده ی ارزش کالا است و براساس مشخصات فنی، فیزیکی، شیمیایی و مدل تعیین می گردد. کارکرد اصلی شناسه ارزش کالا برای تعیین میزان ارزش کالای وارداتی و میزان مالیات و عوارض آن و ایجاد یک وحدت رویه در اسناد و مدارک کاری در فرایند گمرکی می باشد.
اهمیت ارزش کالا و نحوه عملکرد آن
تعیین تعرفه و ارزش کالا برای دولت و وارد کننده بسیار اهمیت دارد و اشتباه در انتخاب و تعیین آن زیان های جبران ناپذیری به واردکنندگان خواهد زد و اختلافات را بین صاحبان کالا و گمرک ایجاد می نماید که موجب طولانی شدن فرایند ترخیص و کاهش عمر و کیفیت محصول و هزینه های سربار گمرک و بخش خصوص خواهد شد. بنابراین توصیه می کنیم برای انتخاب بهتر تعرفه کالاهای خود حتما نمونه محصول را به دفتر تعرفه گذاری گمرک جهت تعیین تعرفه ارسال نمایید. اما در صورتی که زمان برای شما اهمیت دارد شما می توانید از طریق سامانه جستجو ارزش کالا گمرکی یا کتاب مقررات صادرات و واردات هر سال این ارزش گذاری محصولات را پیدا کنید.
فرآیند تعیین ارزش کالای گمرکی
ارزش گمرکی کالاهای صادراتی بر مبنا قیمت فروش کالا همراه با هزینه های باربری بین المللی بیمه و غیره می باشد که صادرکننده تمامی مدارک و مستندات را به گمرک تحویل داده تا ارزش کالای صادراتی مبنای محاسبه قرار گیرد.
سامانه شناسه کالا یا TSC در سال ۱۳۹۵ زیر نظر سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران براساس استانداردهای بین المللی به عنوان بانک جامع اطلاعاتی ارزش کالاهای تولیدی و بازرگانی با هدف افزایش سرعت کار و کوتاهی رویه هماهنگ کاری و همچنین کاهش پرونده های اختلافات گمرکی راه اندازی شد. در این سامانه صاحبان کالا و تولیدکنندگان می توانند ارزش های مشابه در سطح گمرکات کشور را جستجو نموده و از اعمال سلایق فردی در تعیین ارزش کالا جلوگیری نماید.
اطلاعات موجود در سامانه شناسه کالا
- تعرفه
- شناسه
- شرح کالا
- ارزش گمرکی
- کشور سازنده
- برند کالا
- مدل و مشخصات فنی کالا
- واحد کالا
- نوع خرید
- درصد حقوق ورودی
- تاریخچه
- سابقه استاندارد
کد تعرفه ۱۲ رقمی TSC چیست؟
در فرایند اظهار الکترونیکی سامانه epl در کنار ۸ رقم کد TSC کد ۴ رقمی HS هم اضافه شده است و شما باید در سامانه EPL کد ۱۲ رقمی را وارد نمایید. چنانچه هنوز کد HS محصول شما تعیین نشده است در سامانه بجای وارد نمودن کد HS عدد ۰۰۰۰ بگذاریید و تا ۳ روز بعد جواب کارشناسان گمرکی برای شما ارسال به صورت نظریه در قسمت پیغام های اظهارنامه درج خواهد شد. توجه داشته باشید در صورتی که ۴ رقم HS را وارد نکنید امکان ترخیص کالا از گمرک وجود ندارد.
بعضی کالاها تعرفه درستی در تی اس سی ندارند. بنابراین مجبورید با شناسه ۰۰۰۰ ثبت ارزش کنید.
انواع روش هایی تعیین ارزش و تعرفه کالا:
- تعرفه کالا بر اساس فاکتور صاحب کالا
- تعیین تعرفه کالا به وسیله سابقه ارزشی و سامانه TSC
- تعیین ارزش کالا به وسیله درخواست کتبی در اداره گمرک
دو روش جهت دسترسی به اطلاعات بانک ارزش (TSC) وجود دارد :
روش اول:
- ورود به وبسایت epl.irica.ir/TscViewPage
- برای استفاده از این درگاه نیاز به نام کاربری و رمز عبور ندارد.
- برای جستجو ترکیبی در این سامانه با کلیک روی دکمه ( اضافه کردن عبارت ) فیلد مربوطه رو فعال و اطلاعات لازم را وارد نمایید.
- درحالت عادی جستجو براساس یک کلمه یا یک کد که بصورت کامل وارد شده است انجام می گردد.
- در صورتی که میخواهید چند کلمه را جستجو کنید باید هر کلمه با یک فاصله تایپ گردد تا سامانه براساس هریک کلمات جستجو خود را انجام دهد.
- اگر کلمه درخواستی داخل کاما “ “ باشد جستجو دقیقا براساس همان کلمه انجام می گردد.
- در صورتی که می خواهید شناسه های ایران را جستجو کنید حتما علامت +ایران را وارد کنید.
- اگر در جستجو کلمه ای اهمیت بیشتری دارد با قبل از آن علامت ^ را بگذارید.
- در صورتی که میخواهید دو حرف جایگزین را در یک کلمه با هم سرچ کنید به جای آن کلمه علامت سوال ؟ بگذارید.
- از علامت * برای جستجو چند هم کلمه شبیه یکدیگر در یک کلمه استفاده کنید در این صورت تمامی کلماتی که شباهت حروفی با کلمه شما دارند جستجو می گردد.
- از علامت ~ برای جستجو کلمات مشابه یکدیگر استفاده نمایید.
همچنین قابلیت جستجو آفلاین بصورت اکسل هم در این سامانه لحاظ شده است که فرد بتواند با دانلود اکسل مورد نظر بصورت آفلاین کلمه مورد نظر خود را بررسی نمایید.
روش دوم
شما می توانید با مراجعه به پنل کاربری خود در سایت EPL در قسمت جستجو کد TSC عنوان یا کد درخواستی خود را جستجو نمایید و نتایج جستجو را مشاهده کنید.
همچنین در صورتی که کد یا محصول مورد نظر شما در این جستجو یافت نشد شما می توانید از قسمت درخواست کد TSC با تکمیل فرم ( درخواست TSC ) به اداره گمرک جهت درج این کد درخواست بدهید.
نکات مهم در ثبت درخواست TSC
- از ثبت درخواست اشتباه اجتناب کنید.
- دقت کنید تعرفه استفاده شده برای سالهای قبل نباشد.
- حتما جستجو مجدد خود را جهت اطمینان از وجود کد TSC در سامانه EPL انجام دهید ( در صورتی که تعداد لغوها و اشتباهات شما زیاد باشد با محدودیت در درج اطلاعات مواجه خواهید شد ).
- شرح مختصری از کالا در قسمت توضیحات کالا بنویسید.
- از نوشتن مدل در شرح کالا اجتناب کنید.
- قسمتی را خالی نگذارید.
- از استفاده علامت های بی ربط خوداری نمایید.
- شرح کالا را حتما فارسی بنویسید.