
راهنمای جامع تجارت با افغانستان
آشنایی با کشور افغانستان
کشور جمهوری اسلامی افغانستان که در سال ۲۰۲۰ به امارت اسلامی افغانستان تغییر نام داده است در آسیا مرکزی قرار دارد .کشور افغانستان از جنوب با پاکستان و از شمال با ازبکستان همسایه و از غرب با ایران و شرق با تاجیکستان هم مرز می باشد. زبان رسمی افغانستان فارسی دری و پشتو می باشد و دین رسمی این کشور اسلام می باشد . جمعیت افغانستان ۳۸ میلیون و ۸۱۹ هزار نفر برآورد شده که این رقم شامل حدود ۲٫۷ میلیون مهاجر افغان مقیم ایران و پاکستان هم میشود.
کشور افغانستان دارا تاریخی قدیمی است و در ۱۰۰ سال اخیر متاسفانه درگیر جنگ های مختلف سیاسی و عقیدتی بوده است و فرهنگ و اقتصاد این کشور زیبا به شدت متاثر از این رخدادها بوده است .
تاریخ کشور افغانستان
تاریخ کشور افغانستان به اوایل سالهای ۳۰۰۰ قبل از میلاد مسیح و در دوران های مختلف تاریخی جزی از تمدن های بزرگ از قبیل هخامنشیان یا ساسانیان بوده اند . این کشور اقلیمی خشک داشته و به دریا راه ندارد ولی از نظر پوشش گیاهی و ذخایر معدنی بسیار غنی می باشد . اصلی ترین مزیت کشور افغانستان داشتن مردمان سخت کوش و پرتلاش است که با همت و همراهی یکدیگر می توانند توسعه و پیشرفت را به کشور خود بازگرداند .
حکومت در افغانستان
همانطور که پیش تر بیان شد در سال ۲۰۲۰ بعد از برگزاری لویه جرگه در دوحه قطر تحولات سیاسی و نظامی در افغانستان شدت گرفت و در عرض چند هفته گروه طالبان توانست بربخش های زیادی از این کشور مسلط گردد و دولت افغانستان به ریاست آقای اشرف غنی با فرار ایشان به این گروه منتقل گردید و جمهوری اسلامی افغانستان به امارت اسلامی افغانستان تغییر نام داد . در این دو سال کشور افغانستان شاهد اصلاحات اقتصادی و اجتماعی بسیار زیادی بوده است که بخشی از آن خوشایند و بخشی از آن برای مردم افغانستان و جامعه بین المللی ناخوشایندبوده است .
دولت امارات اسلامی
دولت امارات اسلامی افغانستان با نگاهی ستنی و متفاوت نسبت به سیاست و اقتصاد کار خود را آغاز نمودند و باوجود تمامی فشارهای داخلی و خارجی از قبیل تحریم ها و بلوکه شدن پولهای این کشور در مسیر آزمون و خطا مدیریت خود را پیش ببرند . با تحلیل های انجام شده در صورتی که دولت امارت اسلامی افغانستان بانگرشی بین المللی بر مبنا مصالح بلند مدت و اقتصادی کشور گام بردارد و از توان فکری و تجربی متخصصان و کارشناسان به درستی استفاده نماید می تواند در مسیر توسعه بدون وابستگی شدید به کشورهای غربی و امریکا گام های موثری بردارد . توسعه همه جانبه در افغانستان مرهون امنیت در تمامی بخش ها از قبیل آموزش – صنعت – تجارت و … می باشد .
پیشرفت در افغانستان
کشور افغانستان توانسته است در سالهای اخیر در حوزه معادن پیشرفت های خوبی داشته باشد و به بیش از ۸۲.۵۰ درصد رسیده است .
کشور افغانستان در سالهای پیش تر همیشه وابسته بوده و ترازی منفی داشته اما در سالهای اخیر سرمایه گذاران افغان و فاینانسرهای بین المللی با سرمایه گذاری در بخش صنعت و کشاورزی در این کشور توانسته اند گام های موثری را در راستا خودکفایی صنعتی بردارند . توسعه شهرکهای صنعتی و صنایع از قبیل تولید سیمان بیان گر این موضوع می باشد .
افغانستان به عنوان ۱۵۰ امین اقتصاد صادراتی در جهان شناخته می شود. در سال ۲۰۱۷ ، کشور افغانستان ۸۷۸ میلیون دلار صادر و ۵.۰۷ میلیارد دلار وارد کرد و منجر به تعادل تجاری معادل ۴.۱۹ دلار شد. در سال ۲۰۱۷ ، تولید ناخالص داخلی افغانستان ۱۹.۵ میلیارد دلار بود و سرانه هر فرد ۱.۹۷ دلار بود.
اقتصاد افغانستان دستخوش جنگ ها و تحولات سیاسی از حدود ۷۰ سال پیش بوده و این کشور را ضعیف نموده و یکی از کم توسعهترین کشورهای جهان است . حدود ۲۳ درصد مردم این کشور کشاورز هستند و بقیه شامل ۲۲ درصد در صنعت و ۵۵ درصد در خدمات مشغول به کار هستند..
کشور افغانستان یکی از اعضای اتحادیه همکاریهای منطقهای جنوب آسیا، سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و سازمان همکاری اسلامی است.
آمارهای تجاری کشور افغانستان :
طبق گزارش ۲۰۱۸ بانک جهانی سرانهٔ تولید ناخالص داخلی (GDP PPP per capita) افغانستان ۲٬۲۲۵ دلارست که این رقم پایینترین در میان کشورهای آسیایی است[۱۴۷][۱۴۸] نرخ تورم در این کشور در سال ۲۰۰۵، ۱۶٫۳ و در سال ۲۰۰۶، ۱۷ درصد بودهاست
- سرانه تولید ناخالص داخلی افغانستان = ۲.۲۲۵ دلار(۲.۷ درصد )
- نرخ تورم = ۵ رصد
- نرخ بیکاری = ۲۳.۹ درصد
- تراز تجاری افغانستان = -۴۰۷۱۶۸۸
- نرخ رشد اقتصادی =۴.۰۳ درصد
- شاخص سهولت تجارت فرامرزی =۱۰۴
- سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی(درصد) = ۷۸/۶ درصد
- سهم بخش صنعت از تولید ناخالص داخلی(درصد) = ۱۵.۷ درصد
- سهم بخش خدمات از تولید ناخالص داخلی(درصد) = ۵.۷ درصد
عمده ترین محصولات صادراتی کشور افغانستان
- خشکبار
- سنگهای قیمتی
- فرش و گلیم دستباف
- پشم و محصولات گوسفند
- زعفران
- میوه
- پنبه
عمده ترین محصولات وارداتی کشور افغانستان
- ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات مرتبط با آنها
- ضبط صوت و بلندگو ، تلویزیون
- وسایل نقلیه غیر از وسایل نقلیه راه آهن یا تراموا
- سوخت های معدنی
- روغن های معدنی و فرآورده های حاصل از تقطیر آنها
- مواد قیری
- ماده معدنی
- ماشین آلات
- وسایل مکانیکی
- دخانیات
- توتون و تنباکو
- مواد غذائی
- سوخت و محصولات نفتی
- منسوجات
ده شریک اول تجاری کشور افغانستان
شهرهای مهم کشور افغانستان
شهر کابل با قدمتی ۳٬۵۰۰ ساله مرکز اداری و سیاسی کشور افغانستان رتبه ۹۴ در کلان شهرهای جهان و رتبه ۵ جهان در رشد جمعیت را دارد .
محصولات اصلی کابل میوهٔ تازه و خشک، قالیچهٔ افغانی، چرم و محصولات پوست گوسفند، لباسها و اسباب محلی و نسخههای محصولات باستانی است و کابل بزرگترین قطب صنعتی خود را در ناحیه ۹ و در در نزدیکی فرودگاه بینالمللی حامد کرزی دارد که حدود ۶ کیلومتری بالاشهر کابل، در زمینی حدود ۹ هکتار در بگرامی با جدیدترین امکانات راه اندازی شده است که به تاجران اجازه کسب و کار را در آنجا میدهد.
شهر کابل

قندهار شهری بزرگ در جنوب کشور افغانستان و دومین شهر پرجمعیت این کشور می باشد . قندهار قطب مسکونی منطقه جنوب افغانستان، نزدیک به مرز با پاکستان است. مرکز تجاری قابل توجه در امتداد جاده پاکستان در ناحیه ٥ شهر وجود دارد. کشورهای هند، ایران و پاکستان کنسولگری هایی برای ارتباطات تجاری، نظامی و سیاسی در قندهار دایر کرده بودند . .
شهر قندهار

شهر هرات پس از کابل، و قندهار سومین شهر پرجمعیت افغانستان است که با توجه به تاثیرگذاری بالا فرهنگ ایران بر آن به نوعی لقب ایران کوچک را داشته و اکثر ساکنان شهر در ایران تجارت داشته و ارتباطات نزدیکی با ایران بخصوص شهر مشهد دارند .
شهر هرات در مسیر قدیم تجاری خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوب آسیا بعنوان جاده منتهی به ایران و ترکمنستان میزبان نیمی از فعالیت های تولیدی و صنعتی این کشور می باشد ..
در این شهر کارخانجاتی در زمینه هایی از قبیل تجهیزات موتورسیکلت، برق و الکترونیک، منسوجات، شکر، سمنت (سیمان) و انواع خوراکی مشغول به فعالیت می باشند. این شهر با توجه به هم مرزی با ایران و نرکمنستان و دارا بودن دو مرز مهم اسلامقلعه در غرب و سیاه تپه در شمال به مرکز اصلی تجارت و کسب و کار افغانستان تبدیل شدهاست.
شهر هرات

تجارت با افغانستان swot
SWOT مخفف کلمات Strengths, Weaknesses, Opportunities و Threats به معنی نقاط قوت، ضعفها، فرصتها و تهدیدات است. تجزیه و تحلیل SWOT چارچوبی میباشد که برای ارزیابی موقعیت رقابتی یک شرکت و توسعه برنامهریزی استراتژیک مورد استفاده قرار میگیرد. تجزیه و تحلیل SWOT عوامل داخلی و خارجی و همچنین پتانسیل فعلی و آینده را ارزیابی میکند.
توسعه بالا فناوری و صنعت در ایران و نزدیکی آن به استانداردهای بین المللی
توان تولیدی و خدماتی بالا ایران و امکان تامین محصولات مورد نیاز این کشور با استاندارد بالا
دانش و تجربه بالا مهندسین و متخصصین ایرانی جهت ارایه دانش و انجام پروژه های فنی و مهندسی
تامین کننده اکثر کالاهای ضروری و غیرضروری افغانستان
نقاط قوت

تحریم های اقتصادی و نبود سازو کار بانکی و ارزی بین دو کشور
نگاه استراتژیک و نظامی به کشور افغانستان و تاثیر آن بر روابط تجاری بخش خصوصی
عدم امکان رقابت ایران با کالاهای صنعتی و الکترونیکی کشورهای چین و هند و ..
عدم توان سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی در پروژه های این کشور جهت حضور بلند مدت و استراتژیک
نبود تراز تجاری مثبت بین ایران و افغانستان
نقاط ضعف

پیوند تاریخی و ملی مردم دو کشور افغانستان و ایران
اشتراکات فرهنگی و دینی دو کشور
دوستی و تجارت دیرینه ایران با افغانستان
نیاز بالا کشور افغانستان به کالاهای ضروری و غیرضروری
نیاز بالا کشور افغانستان به حوزه های دانشی و فناوری
نیاز بالا افغانستان به زیرساختهای عمرانی و فنی و مهندسی
فرصت ها

عدم ثبات سیاسی و اقتصادی در حکومت فعلی افغانستان نسبت به ایران
کاهش توان خرید مردم در افغانستان
کاهش بودجه های عمرانی و اقتصادی در افغانستان
وضع تعرفه های بالا واردات در افغانستان
نبود زیرساختهای حمل و نقل در افغانستان
نبود زیرساختهای مالی و ارزی مناسب و مطمن بین ایران و افغانستان
تهدیدها

نقشه های واردات و صادرات افغانستان
بانک های اطلاعاتی
سفیر ایران در افغانستان
جناب آقای بهادر امینیان
تلفن : ۰۰۹۳- ۷- ۱۳۹۱ ۲۱۰ –۲۰ – ۰۰۹۳
سفیر افغانستان در ایران
جناب آقای عبدالغفور لیوال
تلفن : ۰۲۱-۸۸۵۰ ۲۶۶۶ -۸۸۰۸۲۷۳۴