تجارت در کشور ترکیه
صادرات
از سال ۲۰۱۷ ترکیه یکی از ۲۷ کشور برتر در زمینه صادرات محصولات مختلف میباشد که امروزه این آمار به ۲۰ کشور اول جهان رسیده است، تولیدات این کشور از کیفیت بسیار خوبی برخوردار می باشند و همین امر موجب محبوبیت محصولات شده است.
بر اساس گزارشات، میزان صادرات این کشور در سال ۲۰۲۱ میلادی به کشورهای جهان با ۳۲.۹ درصد افزایش نسبت به سال قبل به ۲۲۵.۴ میلیارد دلار رسید.
پس از بحران اقتصادی، ترکیه صادرات خود را به کشورهای آفریقایی و آسیایی افزایش داده و صادرات این کشور به عراق در ابتدای سال ۲۰۲۲ به میزان ۷۵% افزایش یافته است.
علاوه بر این ترکیه از نظر صندوق بین المللی پول بازاری نوپا و از کشورهای تازه صنعتی شده میان کشورهای توسعه یافته محسوب می گردد.
واردات
میزان واردات ترکیه در سال ۲۰۲۲ با افزایش ۷% به رقم ۱۹.۴ میلیارد دلار رسید. ترکیه در تجارت خارجی کسری نیز داشته است که علت ان خرید انرژی است، با ۱۶% افت به رقم ۲۷.۹ میلیارد دلار کاهش یافته است.
بیشترین واردات ترکیه در سال ۲۰۲۲ از روسیه با ۲۲ میلیارد و ۶۵۳ میلیون دلار بوده و پس از ان به ترتیب از کشورهای چین، آلمان، آمریکا و ایتالیا قرار دارند.
سهم محصولات صنعت تولید از کل واردات ۷۲.۹% و سهم محصولات با فناوری پیشرفته در واردات محصولات صنعت تولیدی ۸.۹ % است .
ادامه مطالب معرفی نمای کلی کشور ترکیه
جغرافیا
ترکیه کشوری اوراسیایی است که بخش بزرگ کشور یعنی آناتولی یا آسیای کوچک در شمال غرب آسیا و خاورمیانه واقع است و بخش کوچکی نیز به نام تراکیه در منطقه ی بالکان ( منطقهای در جنوب شرق اروپا ) قرار دارد.
ترکیه در خاور با کشور های ایران ، جمهوری آذربایجان ( نخجوان ) ، ارمنستان ، و گرجستان ؛ در جنوب خاوری با عراق و سوریه ؛ و در شمال باختری ( بخش اروپایی ) با بلغارستان و یونان همسایه است . هم چنین ترکیه از شمال با دریای سیاه ، از باختر با دو دریای کوچک مرمره و اژه ، و از جنوب باختر با دریای مدیترانه مرز آبی دارد . دو تنگه ی راهبردی بسفر و داردانل نیز در اختیار ترکیه است .
ترکیه با قرار گرفتن در یکی از حساس ترین مناطق جهان ، دارای موقعیت جغرافیایی راهبردی و بسیار خوبی است و گذرگاه جنوب باختر آسیا و اروپا به شمار میآید و کشور های بسیاری ، به ویژه ایران از خاک ترکیه برای ترانزیت کالا و انرژی استفاده میکنند.
زبان
زبان رسمی ترکیه ، ترکی ( استانبولی ) است که در گذشته با خط عربی ( عثمانی ) نوشته میشد و از زمان تشکیل جمهوری ترکیه توسط آتاترک در سال ۱۳۰۲ هجری خورشیدی ( ۱۹۲۳ ) با خط لاتین نوشته میشود .
هم چنین در ترکیه حدود ۷۰ % – ۷۵ % درصد مردم ترک ، ۱۸ % درصد کرد و ۷ % – ۱۲ % را سایر قومیت ها تشکیل می دهند .
در کنار زبان ترکی ، زبان های زازاها ، ترکی آذربایجانی و کردی نیز در بین مردم ترکیه استفاده می شود. در این میان گروه های قومی کوچکتری همچون ارمنی ها ، عرب ها ، چرکس ها و لازها با زبان و فرهنگ به خصوص خود در کشور ترکیه زندگی می کنند.
اقتصاد
اقتصاد ترکیه ترکیبی از صنایع بومی و نوین است که روز به روز بر دامنه اش افزوده می شود . تولیدات فراوان کشاورزی ترکیه در سال ۲۰۰۵ رتبه هفتم جهان را به دست آورد و در سال ۲۰۰۶ برای ۱۱٫۲ ٪ از مردم ترکیه اشتغال ایجاد کرد. بخش خصوصی اقتصاد ترکیه نیز قوی و به سرعت در حال رشد است و نقش مهمی در بانکداری ، حمل و نقل و ارتباطات دارد .
ترکیه از لحاظ اقتصادی رتبه هفدهم دنیا را در اختیار دارد و یکی از ۲۰ کشور برتر جهان از لحاظ تولیدات صنعتی است . تولید ناخالص داخلی کشور ترکیه ۷۸۴ میلیارد دلار می باشد که ۶۵ % از تولید ناخالص داخلی مربوط به بخش خدمات و ۲۷ % مربوط به بخش کشاورزی است . عمده ترین تولیدات صنعتی ترکیه شامل صنایع آهن ، فولاد ، آلومینیوم و خودرو است و در بخش کشاورزی ، پنبه ، میوه و سبزیجات عمده تولیدات ترکیه را تشکیل می دهند .
درآمد حاصل از صنعت گردشگری در ترکیه بالغ بر ۲۶ میلیارد دلار از بیش از ۳۲ میلیون گردشگر خارجی می باشد.
ایران و ترکیه
ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مهم منطقه در طول صدها سال گذشته روابط خود را با ثبات و استقرار در پیش گرفته اند. امپراتوری های ایران و ترکیه در صدها سال گذشته به عنوان قدرت های جهانی با یکدیگر ارتباطات مناسبی برقرار نموده اند.
مبادلات بازرگانی ترکیه با ایران
ترکیه از همسایگان شمال غربی ایران است و در سال های رشد اقتصادی خوبی را تجربه کرده است. می توان گفت ایران و ترکیه از تعاملات سیاسی خوبی برخورداند، بابت همین مسئله ترکیه یکی از شریک های تجاری مهم کشور ایران محسوب می شود و این ارتباط از دیرباز تاکنون ادامه داشته است و روند افزایشی را طی می کند.
کاتود و قطعات کاتود از مس تصفیه شده – کود اوره حتی به صورت محلول در آب – سایر پلی اتیلن کرید تزریقی با چگالی ۹۴% یا بیشتر به جز نوع پودری – آلومینیوم به صورت کار نشده و غیرممزوج – گرید نساجی پلی پروپیلن – روی غیرممزوج محتوی ۹۹/۹۵ تا ۹۹/۹۹ درصد وزنی به صورت کار نشده – قیر نفت – انواع پسته ها با پوست تازه یا خشک – مغز پسته تازه یا خشک
گندم به جز گندم دامی – موز سبز تازه یا خشک کرده کنجاله ( Oilcake ) و سایر آخالک های جامد – روغن دانه آفتابگردان – ذرت دامی – کلرور پتاسیم – سایر تخته های فیبری از چوب یا سایر مواد چوبی – جو باستثنای دانه جو
مدارک مورد نیاز برای تجارت با ترکیه
- گواهی بیمه محصولات
- مجوز واردات و صادرات
- گواهی فروش ازاد
- گواهی انالیز فاقد اشکال کالا
- گواهی بهداشت (خواربار و موارد فاسد شدنی)
رایزن بازرگانی ایران در ترکیه
- اقای ﺣﻤﻴﺪ زادﺑﻮم
- شماره تلفن: ۳۱۲۴۶۸۰۵۷۳(۰۰۹۰)
- ایمیل: zadboom@tpo.ir
- روزهای کاری : دوشنبه لغایت جمعه
- شماره همراه: ۵۳۳۴۱۵۵۶۶۱(۰۰۹۰)