مقالات صادرات

مقالات واردات

ضرورت سامانه شناسه کالا

ضرورت سامانه شناسه کالا

ضرورت سامانه شناسه کالا

ضرورت سامانه شناسه کالا را در مقاله زیر بررسی نمایید.

 

جهت ثبت نام / ورود به سامانه شناسه کالا کلیک کنید.

برای مشاهده اطلاعات تماس با مرکز پشتیبانی سامانه شناسه کالا کلیک کنید.

 

در سال‏های اخیر ، گستردگي دامنه فعاليت‌هاي بازرگاني ، تجاري ، توليدي و خدماتی و همچنین افرایش تنوع كالاها و خدمات ، نیازمندی‏های جدیدی را برای مدیریت زنجیره‏های تامین داخلی و بین‏المللی و کاراتر نمودن آن ایجاد کرده است.

به فراخور این نیازمندی‏ها ، راه حل ها ، ابزارها و ساز و کارهای جدید و متنوعی که اکثرا مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات می‏باشند ، فراهم شده است.

یکی از چالش‏هایی که در فرایندهای تجاری و بازرگانی همواره مطرح بوده ، بحث شناسایی کالا و خدمات است. 

راهکاری که از سال‏ها پیش برای پاسخ به این چالش به کار گرفته شده است ، استفاده از سیستم‏های کدگذاری و طبقه‏ بندی کالاها و خدمات است.

در کشور ما نیز، این چالش در طی سال‏ها به طرق مختلفی پاسخ داده شده است. 

اما با وجود تغییرات روز افزون و سریع جهانی و بروز نیازمندی‏های جدید در این حوزه ، استفاده از ساز و کارهایی که بتواند تمامی نیازهای فعلی و آتی را پوشش دهد ،  اجتناب‏ناپذیر است. 

بخصوص این موضوع وقتی اهمیت بیشتری پیدا می‏کند که بحث تبادل اطلاعات بین سامانه‏های مختلف موجود در زنجیره تامین مطرح باشد.

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

نکته:
 

یکی از موضوعات مطرح در حوزه تجارت به ویژه تجارت خارجی ، بحث تسهیل تجارت و روان‏سازی فرایندهای تجاری است که عموما با کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات میسر می‏شود و با استفاده از ظرفیت سامانه‏ های اطلاعاتی در مدیریت فرایندها در سطح ملی و حتی بین ‏المللی محقق می‏گردد.

در کشور ما نیز این موضوع در سال‏های اخیر با جدیت دنبال می‏شود و هر یک از دستگاه‏های اجرایی به فراخور وظایف خود ، سعی در تسهیل و ساده‏سازی فرایندهای تجارت خارجی دارند.

اخیرا این مهم از طریق ایجاد درگاه یکپارچه تجارت فرامرزی ایران دنبال می‏شود که در جهت ایجاد تعاملات بین دستگاهی موثر و برقراری ارتباطات بین سامانه‏های اطلاعاتی سازمان‏های مختلف در حوزه تجارت فرامرزی تلاش می‏کند. تحقق این ارتباطات و تعاملات و نیز تبادل اطلاعات بین سامانه ‏های اطلاعاتی دستگاه‏های اجرایی مختلف ، تنها از طریق ایجاد یک زبان مشترک جهت شناسایی موجودیت­ها امکان‏پذیر است.

می‏توان به عنوان نمونه ، به کد ملی اشخاص به عنوان شناسه يكتا در سطح ملي براي تجميع و يكپارچه‌سازي اطلاعات مربوط به یک شخص اشاره نمود. به بیانی دیگر ، هویت اشخاص به عنوان یک موجودیت ،  از طریق یک شناسه با عنوان کد ملی قابل شناسایی و تفکیک است.

 

از این رو در این سند سعی بر آن است تا ضمن تبیین ضرورت استفاده از سیستم‏ کدگذاری کالا و خدمات و تشریح کاستی‏های موجود و نیازمندی‏ها و چالش‏های فعلی ، ساختاری برای کدگذاری کالا و خدمات در درگاه یکپارچه تجارت فرامرزی ایران جهت مرتفع نمودن چالش‏های مذکور پیشنهاد گردد.

در جهان امروز ، فناوری اطلاعات و ارتباطات با محوریت دانش و خردگرایی ، تغییرات شگرف و تحولات گسترده‏ای در تمامی زمینه ‏ها از جمله تجارت فراهم آورده است به طوری که از طریق ابزارها و روش‏های مبتنی بر این فناوری، کارایی و اثربخشی افزایش پیدا کرده است و امور به شکلی ساده‏تر و سریع‏تر و با هزینه های کمتری انجام می‏گیرد. 

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

امروزه بهره‏گیری از فناوری اطلاعات را به عنوان یکی از محورهای توسعه قلمداد می‏کنند که می‏تواند نقش بسیار تعیین‏کننده‏ای در رشد و توسعه اقتصادی کشورها به همراه داشته باشد. 

حوزه تجارت و بازرگانی نیز از این موضوع ، مستثنی نبوده و به واسطه ظهور این فناوری ، طی سالیان گذشته دستخوش تغییرات زیادی شده است.

یکی از موضوعات مطرح در حوزه تجارت به ویژه تجارت خارجی ، بحث تسهیل تجارت و روان‏سازی فرایندهای تجاری است که عموما با کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات میسر می‏شود و با استفاده از ظرفیت سامانه‏های اطلاعاتی در مدیریت فرایندها در سطح ملی و حتی بین‏المللی محقق می‏گردد.

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

در کشور ما نیز این موضوع در سال‏های اخیر با جدیت دنبال می‏شود و هر یک از دستگاه‏های اجرایی به فراخور وظایف خود ، سعی در تسهیل و ساده‏سازی فرایندهای تجارت خارجی دارند.

اخیرا این مهم از طریق ایجاد درگاه یکپارچه تجارت فرامرزی ایران دنبال می‏شود که در جهت ایجاد تعاملات بین دستگاهی موثر و برقراری ارتباطات بین سامانه‏های اطلاعاتی سازمان‏های مختلف در حوزه تجارت فرامرزی تلاش می‏کند. تحقق این ارتباطات و تعاملات و نیز تبادل اطلاعات بین سامانه‏های اطلاعاتی دستگاه‏های اجرایی مختلف ، تنها از طریق ایجاد یک زبان مشترک جهت شناسایی موجودیت­ها امکان‏پذیر است.

می‏توان به عنوان نمونه ، به کد ملی اشخاص به عنوان شناسه يكتا در سطح ملي براي تجميع و يكپارچه‌سازي اطلاعات مربوط به یک شخص اشاره نمود. به بیانی دیگر ، هویت اشخاص به عنوان یک موجودیت ،  از طریق یک شناسه با عنوان کد ملی قابل شناسایی و تفکیک است.

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

یکی از اجزای لاینفک فرایندهای تجاری داخلی و بین‏المللی ،  و به عبارتی یک موجودیت کلیدی در سامانه‏ های اطلاعاتی مرتبط با حوزه تجارت و زنجیره تامین ، کالاها و خدمات هستند که همچون سایر موجودیت‏ها نیازمند شناسایی می‏باشند.

سازمان‏های مختلف بر اساس وظایف و فرایندهای داخلی خود ، نیازمندی‏های اطلاعاتی متفاوتی در خصوص این موجودیت دارند.

به عنوان نمونه ، سازمان توسعه تجارت ، برای مدیریت صحیح و سریع ضوابط کالایی نیازمند تفکیک کالاهای ممنوعه و مشروط ، تعیین اولویت‏های کالایی و همچنین اطلاعاتی برای کنترل آسان مجوزهای ورود می‏باشد.

از این رو به اطلاعاتی چون کشور سازنده و ضوابط کالایی نیاز دارد.

گمرک به اطلاعاتی در مورد کالا نیاز دارد که بتواند او را در مدیریت صحیح ضوابط کالایی و مجوزهای ترخیص و همچنین ارزش‏گذاری کالاها یاری رساند.

بنابراین اطلاعاتی چون شرح کالا ، کد تعرفه ، مشخصات ظاهری ، ارزش واقعی و واحد شمارش در مورد هر کالا مد نظر گمرک است.

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

از طرفی سازمان‏های مجوزدهنده بر اساس وظایف خود، نیازمند اطلاعات جزئی‏تر در خصوص ویژگی‏های منحصر به فرد کالا از جمله شرکت سازنده ، مدل و سال تولید ، استانداردهای مرتبط و سایر ویژگی‏های اختصاصی کالاها می‏باشند.

در وضعیت موجود ، برای شناسایی کالا و خدمات در بخش‏های مختلف فرایند ، بنا به نیازهای اطلاعاتی متفاوت دستگاه‏های اجرایی ، بعضا از سیستم‏ های کدگذاری و طبقه‏ بندی مختلفی استفاده می‏شود.

طرح ایران‏کد نیز که چند سالی سعی در ایجاد این زبان مشترک در سامانه‏های مختلف داشت ، با کاستی‏ ها و چالش‏ هایی روبرو شد . از این رو به منظور تسهیل تجارت فرامرزی و یکپارچه‏ سازی و ساده‏ سازی فرایندها از طریق درگاه یکپارچه تجارت فرامرزی ایران ، همچنان به ساز و کاری جهت شناسایی کالاها و خدمات نیاز است تا در طول زنجیره، امکان تبادل اطلاعات بین سازمان‏ه های مختلف وجود داشته باشد و یک زبان مشترک برای مبادلات اطلاعاتی بین سازمانی فراهم آورد.

راهکار پیشنهادی در این سند، راه حلی برای این مساله ارایه می‏کند.

لازم به توضیح است:

در این سند منظور از کد یا شناسه کالا/ خدمت ، کدی است که به منظور شناسایی ماهیت ، صفات و ویژگی‏ های یک قلم کالا/ خدمت به کار گرفته می‏شود و بنابراین متفاوت از کد رهگیری کالا در زنجیره تامین است که مرتبط با تعداد کثیری از یک قلم کالا است و معمولا برای ردگیری کالا در بازار کاربرد دارد.

همانطور که اشاره شد زمانی که لازم باشد دو سامانه اطلاعاتی با یکدیگر تبادل اطلاعات انجام دهند ، لازم است برای برقراری ارتباط ، زبان مشترکی بین دو سامانه ایجاد شود تا موجودیت‏های اطلاعاتی توسط هر دو سامانه قابل شناسایی و پردازش باشند.

برای شناسایی کالا/خدمت نیز به عنوان یکی از موجودیت‏ های کلیدی در سامانه‏ های اطلاعاتی مرتبط با فرایندهای تجارت، نیاز به زبانی مشترک وجود دارد.

 

——————————————– سامانه شناسه کالا ——————————————–

 

معمولا در سامانه‏ های اطلاعاتی ، برای این منظور از کدگذاری استفاده می‏شود.

برای تحقق کارکردهای مورد نظر ، کد مورد بحث می‏بایست دارای ویژگی‏ یکتایی باشد.

از طرفی ماهیت کالا و خدمات به گونه‏ای است که به دلیل تنوع و گوناگونیِ ویژگی‏های توصیفی آنها. ، برای شناسایی یک قلم کالا نیاز است تا جایگاه آن قلم کالا در یک طبقه‏بندی روشن ، مشخص گردد.

ویژگی‏ های یک طبقه‏ بندی مناسب عبارتند از:

1 ) یک قلم کالا ( با صفات و ویژگی‏های معین ) در دو طبقه مختلف قرار نگیرد.

2 ) دو قلم کالا ( با صفات و ویژگی‏های مختلف ) در یک طبقه قرار نگیرند.

از این رو لازم است تا بین کدگذاری و طبقه‏ بندی تفاوت قائل شد.

برای روشن شدن موضوع ، تفاوت ‏های کدگذاری و طبقه ‏بندی از ابعاد مختلف در جدول زیر به صورت اجمالی مقایسه شده است.  

 

درباره گمرک ایران بیشتر بدانیم :
 

برای مشاهده آخرین اخبار مقررات صادرات و واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران به لینک زیر مراجعه نمایید :

 

مطالب بیشتر در خصوص سامانه

 

جهت مشاهده و ثبت نام در دوره های آموزشی صادرات و واردات و ترخیص کالا کلیک کنید.

 
نویسنده:محسن پورقاسمی
محسن پورقاسمی مشاور بازاریابی و استراتژی بین المللی و دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در خصوص رفع تعهد و مشاوره استراتژی و بازاریابی آماده راهنمایی و مشاوره تجار به صورت رایگان می باشد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
راهنمای فرآیند تامین ارز از محل واردات در مقابل صادرات  
تاریخ انتشار : 33 دقیقه قبل
مالیات بر عایدیِ سرمایه شامل چه کسانی می شود ؟؟ نمایندگان در جلسه علنی امروز (4 اردیبهشت ماه 1403) در...
تاریخ انتشار : 24 ساعت قبل
ویدیو راهنمای ثبت برنامه تولید 1403 اعطای سهمیه واردات به واحدهای تولیدی که در سال 1402 فاقد سهمیه ارزی بودند...
تاریخ انتشار : 1 روز قبل
الزام استفاده از شناسه‌کالا هنگام ثبت‌سفارش در ردیف تعرفه‌های صنایع شیمیایی و پلیمری (فهرست پیوست) ⏪ به اطلاع کاربران محترم...
تاریخ انتشار : 2 روز قبل
بسته حمایتی از صادرکنندگان محصولات دانش بنیان رونمایی شد مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران، حمایت همه جانبه از توسعه.صادرات...
تاریخ انتشار : 3 روز قبل
حقوق ورودی قطعات یدکی هواپیما و هلیکوپتر ابلاغ اصلاح مندرجات ذیل یاداشت فصل 88 در خصوص صحیح بودن نرخ حقوق...
تاریخ انتشار : 4 روز قبل

تماس با ما

عراق

افغانستان

امارات متحد عربی

عمان

قطر

روسیه

اتحادیه اورسیا

ترکیه

سوریه

چین

ژاپن

هند

پاکستان

ایتالیا

فرانسه

آلمان

قوانین و مقررات

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید  سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد، در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها، و شرایط سخت تایپ به پایان رسد و زمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی، و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.

تماس با ما