تعرفه گمرکی ، حقوق ورودی چیست ؟
بخش اول : تعریف تعرفه گمرکی / حوق ورودی
۱- تعرفه گمرکی یا تعرفه کالا چیست ؟
تعرفه (TARIFF) عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی آن ها از کالاهای وارداتی و یا صادراتی اخذ میکنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی Customs Duties موسوم است. تعرفه گمرکی ممکن است براساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت، آن را تعرفه ارزشی مینامند و به روشهای مختلف محاسبه و دریافت میشود.
در ادامه به معرفی انواع تعرفه ها پرداخته ایم. اما مفهوم تعرفه در ایران در میان بازرگانان بعضا متفاوت است و در ادبیات تجاری بعضا تعرفه به دو معنای زیر است که سعی کرده این موارد را نیز توضیح دهیم.
-
تعریف اول
تعرفه به معنی جایگاه کالا در طبقه بندی HS ( نمانکلاتور سیستم هماهنگ شده (HS- harmonized system) ) است که در گمرک در هنگام اظهار کالا و یا در هنگام دریافت مجوز از سایر مراجع قانونی مانند ثبت سفارش اعلام می شود.
بر اساس این تعرفه، بازرگانان و ترخیص کاران درصد یا روش محاسبه میزان حقوق و عوارض گمرکی و مجوزهای مورد نیاز برای ورود کالا، مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالا و گروه کالایی برای دریافت ارز ( این مجوز به علت بحران ها ارزی دریافت می شود (سال ۹۸)) یا مجاز بودن واردات و صادرات ، را تعیین می نمایند.
نکته
طبق قانون امور گمرکی، ماده ۱ بند (ژ) سامانه ( سیستم ) هماهنگ شده به معنای : توصیف و کدگذاری کالا بر اساس کنوانسیون بین المللی سامانه هماهنگ شده توصیف و نشانه گذاری ( کدگذاری ) کالا مورخ ۱۴ ژوئن ۱۹۸۳ میلادی که به تصویب شورای همکاری گمرکی رسیده و جمهوری اسلامی ایران بر اساس ماده واحده قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون یاد شده مصوب ۱۳۷۳/۰۶/۲۰ هجری شمسی، به آن پیوسته است.
مثال :
می گویند تعرفه اتوی برقی چیست : تعرفه ی اتوی برقی ۸۵۱۶۴۰۰۰ است که در اینجا با ذکر شماره ۸ رقمی که مربوط به آن کالا می باشد ،پاسخ داده می شود. در اینجا ذکر یک نکته حائز اهمیت می باشد. ارقام تعرفه گمرکی از سمت چپ به راست دو رقم دو رقم باید خوانده شود .
به عنوان مثال تعرفه گمرکی اتوی برقی به این صورت خوانده می شود : هشتاد و پنج، شانزده، چهل، دوتا صفر
-
تعریف دوم
تعرفه به معنای میزان حقوق و عوارض کالا در هنگام اظهار و ترخیص کالا در گمرک است. در این تعریف بازرگانان به دنبال ماخذ محاسبه حقوق و عوارض گمرکی هستند.
مثال
تعرفه ی اتوی برقی چند درصد می باشد که منظور ماخذ حقوق ورودی آن کالا می باشد که در کتاب مقررات صادرات و واردات آورده شده است که در پاسخ می گویند ۲۶ درصد.
در این حالت اگر ماخذ ارزش بر اساس ارزش کالا باشد، میزان تعرفه گمرکی واردات مساوی است با ارزش کالا ضربدر ۲۶ درصد. در نتیجه بازرگان می بایست این عدد را برای واردات کالا به کشور در هنگام ترخیص کالا به گمرک پرداخت نمایند.
-
این تعریف، تعرفه های گمرکی، وجوهی هستند که در گمرک از کالاهای وارداتی و صادراتی دریافت میشود و به چند دسته تقسیم میشود.
- حقوق و عوارض است که نوعی مالیات غیر مستقیم است.
- دیگری هزینه هاست که در مقابل انجام خدمت وصول میشود.
مثل هزینه تخلیه و بارگیری، آزمایش، استاندارد و انبارداری. حقوق و عوارض توسط گمرک وصول میشود ولی هزینهها توسط سازمانهای ارائهکننده خدمت مثل سازمان بنادر در بنادر، انبارهای عمومی در گمرکات داخلی و سازمان ملی استاندارد وصول میگردد.
حقوق ورودی که در بند (ح) ماده یک قانون امور گمرکی تعریف شده شامل دو قسمت است:
- حقوق گمرکی (که برای همه کالاها ۴ درصد است و توسط مجلس وضع شده است).
- سود بازرگانی که توسط دولت تعیین میشود.
نکته
تعریف ارزش کالا مطابق ماده ۱۰ قانون امور گمرکی عبارتست از:
ارزش کالای ورودی در گمرک در همه موارد عبارت است از بهای سیف “بهای خرید کالا در مبداء به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل و باربندی” و کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و همچنین حق استفاده از امتیاز نقشه، مدل و علامت بازرگانی و سایر حقوق مشابهمربوط به کالا و سایر هزینه هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق میگیرد که از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین و بر اساس نرخ ارز و برابری های اعلام شده از طرف بانک مرکزی ایران در روز تسلیم اظهارنامه خواهد بود.
-
۲. سود بازرگانی در قانون، به چه معنا است؟
طبق ماده پانزدهم، وزارت صمت با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی، می بایست برای حمایت از تولید داخل و تسهیل و تسریع محاسبات مبالغ دریافتی از کالاهای وارداتی که هزینه یا کارمزدی دریافت می کند، مجموعه ای تحت عنوان سود بازرگانی را تعیین کند و به گمرک ابلاغ کند، منظور موارد زیر است:
- عوارض گمرکی
- مابه التفاوت سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان
- حق ثبت سفارش
- حق انحصار
- عوارض شهرداری و هلال احمر
- عوارض آسفالت و هوایی و بندری و بهداری
نکته
ماده ۲ قانون امور گمرکی
- حقوق گمرکی وجوهی است که میزان آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ضمیمه این قانون تعیین و دریافت میشود.
- سود بازرگانی وجهی است که بر اساس قانون انحصار تجارت خارجی به موجب تصویبنامه هیأت وزیران برقرار میگردد.
- هزینه های گمرکی وجوهی است که میزان و شرایط آن با تصویب هیئت وزیران برای تخلیه و باربری و بارگیری، انبارداری، آزمایش و تعرفهبندی، بدرقه کالا و خدمات فوقالعاده تعیین میشود. ترتیب وصول و نحوه مصرف این وجوه طبق آییننامه گمرکی تعیین میشود.
- عوارض دریافتی به وسیله گمرک وجوهی است که وصول آن طبق مقررات به عهده گمرک واگذار میشود.
-
۳. انواع تعرفه گمرکی
تعرفه ها از منظر هدف و شکل و مقام وضع کننده و … تقسیم بندی می شود. دانستن این موارد بسیار با اهمیت است. در ادامه مطالب انواع تعرفه را توضیح خواهیم داد.
الف ) انواع تعرفه از نظر هدف :
تعرفه مالی : در این تعرفه هدف تامین مخارج مالی دولت است مانند حقوق ورودی خودروی سواری که در قانون بودجه ۱۳۸۴ به عنوان در آمدهای وصولی دولت و به میزان ۱۰۰ در صد تعیین شده بود.
تعر فه حمایتی : هدف از وضع این تعرفه فراهم آوردن شرایط رقابتی برای کالا های داخلی در مقابل کالا های وارداتی و نیز تعادل تراز پرداخت ها است.
تعرفه ارشادی : هدف این تعرفه هدایت تقاضا و تغییر انتخاب مصرف کننده از یک محصول به محصول دیگر است. مانند حقوق ورودی ماشین آلات راهسازی مستعمل که بیشتر از نو می باشد.ب ) انواع تعرفه از نظر مقام وضع کننده
تعرفه مستقل : به صورت یک طرفه و توسط کشور ذینفع با توجه به ملاحظات ملی تدوین می شود.
تعرفه قراردادی : تعرفه هایی که به موجب قرارداد های دو یا چند جانبه و برای مدت معینی تعیین می شوند که تعرفه های ترجیهی از این دسته اند.ج ) انواع تعرفه از نظر شکل
تعرفه واحد : در این تعرفه برای انواع کالاهای وارداتی و صادراتی ماخذ تعیین می شود مانند حقوق گمرکی ۴ درصد برای کلیه کالاها
تعرفه مرکب : در این تعرفه انواع مختلف واردات به نحوی خاص طبقه بندی و برای هر طبقه یا هرکدام ماخذی تعیین می شود.د ) انواع تعرفه از نظر ماهیت
تعرفه عمومی : این تعرفه نسبت به کلیه کالا ها یکسان است و مبدا کالای وارده در نرخ حقوق ورودی تاثیری ندارد.
تعرفه ترجیهی : تعرفه ای است که برای کشورهای مبدا خاصی ارفاق قائل شده و تعرفه کمتری را نسبت به دیگران لحاظ می کند.ذ ) انواع تعرفه از نظر ماخذ محاسبه
تعرفه ارزشی : در این روش حقوق گمرکی تابعی از ارزش کالاست. به همین دلیل دانستن ارزش کالا ضرورت پیدا می کند. در روش ارزشی، نرخ تعرفه در ارزش کالا ضرب شده و حقوق گمرکی قابل وصول به دست می آید.
تعرفه مقداری یا ویژه : در این روش حقوق گمرکی قابل وصول تابعی از مقدار یا کمیت کالاست بدین ترتیب که میزان حقوق ورودی در کمیت کالا ( عدد، کیلو، لیتر، طول،…) ضرب شده و حقوق ورودی قابل وصول اخذ می شود. در این روش دانستن ارزش کالا هیچ ضرورتی ندارد.
تعرفه مرکب یا مختلط : در این روش از دو روش ارزشی و ویژه تواماً استفاده می شود.۴. مسئول و نهاد تعیین تعرفه در ایران چه کسی است؟
تعرفه گمرکی واردات کالا و صادرات کالا توسط هیئت دولت در ابتدای هر سال را اعلام می گردد. تعرفه های مصوب در هیئت دولت ابتدا می بایست در کمیسیون ماده یک نهایی و تصویب گردند.
کمیسیون ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صاردات و واردات به شرح زیر است:
کمیته دائمی مقررات صادرات و واردات متشکل از نمایندگان نهاد ریاست جمهوری، وزارت بازرگانی، وزارت راه و ترابرای، وزارت نفت، وزارت امور خارجه، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارتخانه های صنعتی و معدنی، وزارت کشاورزی، وزارت جهاد سازندگی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت تعاون، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک ایران، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، تهیه پیش نویس لوایح قانونی، مصوبات هیئت دولت، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصاد هیئت دولت را در موارد زیر به عهده خواهد داشت :
- لایحه مقررات صادرات و ورادات، لوایح موردی برای انجام اصلاحات و تغییرات لازم در قانون مقررات صادرات و واردات.
- لایحه برای لغو انحصاراتی که مانع رشد تولید یا تجارت است.
- آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادارت و واردات ، اصلاحات و تغییرات موردی روی آیین نامه اجرایی قانون مذکور.
- اصلاحات و تغییرات مندرجات جدول تعرفه گمرکی ضمیمه مقررات صادرات و واردات.
- طرح تصویبنامه های هیات وزیران ، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصادی هیات وزیران در رابطه با مقررات صادرات و واردات.
- کمیته مذکور همچنین بررسی و اظهار نظر و اقدام روی پیشنهادهای مربوط به مقررات صادرات و واردات را نیز به عهده خواهد داشت.
تبصره ۱
کمیته موضوع این ماده در وزارت بازرگانی و به ریاست معاون وزیر بازرگانی تشکیل می گردد. دبیرخانه کمیته مذکور در وزارت بازرگانی خواهد بود. نظر کمیته به مراجع ذیربط منعکس خواهد گردید.
تبصره ۲
در مواردی که وزارتخانه های دیگری در ارتباط با موضوع باشند نماینده وزارتخانه ذیربط با حق رای به جلسه دعوت خواهد شد.
۵. کد بین المللی کالا چیست؟
HS Code یک سیستم عملکرد استانداردسازی کنترل شناسایی و طبقه بندی محصولات می باشد که توسط دولت ها با توجه به سیاست های مالیاتی ، قیمت گذاری ، بودجه بندی و اقتصاد طراحی می شوند . HS Code یک سامانه ی بین المللی است که توسط WTO به اجرا درآمده است .
در این سامانه تمام کالا بر اساس یک کد ۸ یا ۱۰ رقمی در کشورها طبقه بندی شده که ۴ یا ۶ رقم اول بین کشورهای عضو مشترک است و ۲ یا ۴ رقم بعدی بر اساس فضای طبقه بندی کالای کشورها متفاوت می تواند باشد.
از آنجایی که این تعرفه تا ۶ رقم اول از سمت چپ در بین کشورها مشترک است لذا می تواند در مکاتبات و مبادلات تجاری استاندارد خوبی برای تشخیص کالا باشد. دو رقم اول HS مربوط به فصل مربوطه است. دو رقم دوم سر دسته را نشان می دهد و دو رقم سوم زیر دسته را نمایش می دهد.
مثال
کد hs 1006.30 نشان دهنده فصل ۱۰ (غله) سر دسته ۰۶ (برنج) و زیر دسته ۳۰ (برنج نیمه سفیدشده(Semi milled Rice) یا برنج کامل سفید شده(Wholly milled Rice) حتی صیقلی یا براق شده(۱)) است.
ساختار طبقه بندی و تعرفه برنج Rice Hs code
-
فصول HS چیست؟
- قسمت اول : حیوانات زنده، محصولات حیوانی
- قسمت دوم : محصولات نباتی
- قسمت سوم : چربی ها و روغن های حیوانی یا نباتی، فرآورده های …
- قسمت چهارم : محصولات صنایع غذایی، نوشابه ها، آبگون های الکلی و …
- قسمت پنجم : محصولات معدنی
- قسمت ششم : محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن
- قسمت هفتم : مواد پلاستیکی و اشیاء ساخته شده از این مواد، کائوچو و اشیاء …
- قسمت هشتم : پوست خام، چرم، پوست های نرم و اشیاء ساخته شده از این مواد، اشیاء
- قسمت نهم : چوب و اشیاء چوبی، زغال چوب، چوب پنبه و اشیاء چوب پنبه ای، …
- قسمت دهم : خمیرچوب یا سایر مواد الیافی سلولزی، کاغذ یا مقوا برای بازیافت
- قسمت یازدهم : مواد نسجی و مصنوعات از این مواد
- قسمت دوازدهم : کفش، کلاه، چترآفتابی، عصا، عصای صندلی شو، شلاق و تازیانه، …
- قسمت سیزدهم : مصنوعات از سنگ، گچ، سیمان، پنبه نسوز (Asbestos)، میکا ، …
- قسمت چهاردهم : مروارید طبیعی یا پرورده، سنگ های گرانبها یا نیمه گرانبها، فلزات …
- قسمت پانزدهم: فلزات معمولی و مصنوعات آن ها
- قسمت شانزدهم: ماشین آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی، اجزاء و قطعات آن ها و …
- قسمت هفدهم: وسایل نقلیه زمینی، هوایی، آبی و تجهیزات ترابری مربوط به آن ها
- قسمت هجدهم: آلات و دستگاه های اپتیک، عکاسی، سینماتوگرافی، سنجش، کنترل،…
- قسمت نوزدهم: اسلحه و مهمات، اجزاء و قطعات و متفرعات آن ها
- قسمت بیستم: کالاها و مصنوعات گوناگون
- قسمت بیست و یکم: اشیاء هنری، اشیاء کلکسیون یا عتیقه
بخش دوم : تعرفه گمرکی در ایران
۱- تعرفه واردات کالا به ایران چند است و چگونه محاسبه می شود
قانون امور گمرکی ماده ۱ بند د ـ حقوق ورودی
حقوق گمرکی معادل چهار درصد (۴%) ارزش گمرکی کالا به اضافه سود بازرگانی که توسط هیئت وزیران تعیین می گردد به علاوه وجوهی که به موجب قانون، گمرک مسئول وصول آن است و به واردات قطعی کالا تعلق می گیرد ولی شامل هزینه های انجام خدمات نمی شود. ( به موجب تبصره قانون بودجه سال ۱۴۰۰ نرخ حقوق گمرکی کالاهای اساسی ۱% و سایر کالاها ۲% تعیین شده است )
در حال حاضر، حقوق ورودی مجموعه ارقام زیر است :
حقوق ورودی = حقوق گمرکی + سود بازرگانی + مالیات بر ارزش افزوده (۶%) + عوارض شهرداری (۳%) + عوارض هلال احمر (۱%)
جستجو راحت و آنلاین تعرفه و شرح کالا ۱۴۰۲
برای جستجو از لینک زیر استفاده نمایید تا وارد صفحه مرتبط شود. در نظر داشته باشید با توجه به حجم فایل تعرفه باز شدن صفحه کمی طول می کشد، از این رو لطفا تا بازشدن صفحه کمی صبور باشید.
جستجو بر اساس تعرفه و شرح کالا
-
۲- تعرفه صادرات کالا به ایران چند است و چگونه محاسبه می شود
مبحث دوم ـ ارزش گمرکی کالای صدوری ( صادراتی )
ماده ۱۶ : ارزش گمرکی کالای صدوری، عبارت است از قیمت فروش کالا برای صدور به اضافه هزینه بیمه، باربری و حمل و نقل و سایر هزینه هایی که به آن کالا تا خروج از قلمرو گمرکی تعلق می گیرد و از روی سیاهه و اسناد تسلیمی صادرکننده تعیین می گردد.در صورت عدم ارائه اسناد و یا نامتناسب بودن ارزش اظهار شده به دلایل مستند، گمرک ارزش کالای صدوری را با استعلام از مراجع ذیربط و براساس قیمت عمده فروشی آن در بازار داخلی به اضافه هزینه هایی که تا خروج از قلمرو گمرکی به آن تعلق می گیرد تعیین می نماید.
بخش سوم : تعرفه گمرکی سایر کشورها
پیدا کردن دقیق تعرفه گمرکی سایر کشورها کمی دشوار است. ولیکن شما برای انجام امور بازاریابی و تحقیقات بازار و یا صادرات کالا و .. نیاز به بررسی دقیق تعرفه گمرکی سایر کشورها دارید.
برای این منظور ما دو راهکار داریم:
- شما می توانید از طریق بخش تحلیل بازارهای صادراتی کشورهای مختلف، بخش قوانین و مقررات، بخشی از اطلاعات مربوط به حقوق و عوارض گمرکی و اطلاعات مرتبط را کسب نمایید.
- شما با استفاده از سایت های مختلف به اطلاعات مرتبط با تعرفه سایر کشورها دسترسی داشته باشید. تعرفه گمرکی سایر کشورها توسط سازمان جهانی گمرک و سازمان تجارت جهانی نیز منتشر می شود. ولی در ادامه دو درگاه مختلف برای بررسی تعرفه کشورهای مختلف ارائه شده است.