مقالات صادرات

مقالات واردات

سیاست و اقتصاد عراق

تحلیل محیط سیاسی و اقتصادی کشور عراق

سیاست و اقتصاد عراق

تجارت با عراق

در این بخش از سایت به مطالعه و بررسی محیط سیاسی و اقتصادی کشور عراق می پردازیم.

با ما همراه باشید.

محیط اقتصادی عراق

اقتصاد عراق وابستگی شدیدی به نفت دارد و به عبارتی بر پایه اقتصاد نفت است . حدود ۹۵ درصد از کل درآمدهای نفت عراق از فروش نفت این کشور حاصل می شود . جنگ های متعدد عراق و تحریم های بین المللی دراز مدت باعث عقب ماندن اقتصاد عراق شده است

ساختار اقتصادی عراق همانند تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس براساس تولید و فروش نفت قرار دارد . عراق سومین کشور دارنده نفت در دنیا است و هزینه تولید نفت در آن کشور ، کمترین حد هزینه های تولید نفت در دنیاست . در سال ، درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام درصد تولید ناخالص داخلی و درصد درآمدهای دولت را تشکیل داد . در این سال به دلیل جنگ و ضربات ناشی از اشغال این کشور و همچنین تبعات تحریم های بین المللی و جنگ های زمان رژیم بعث ، عراق جایگاه پانزدهمین تولید کننده نفت دنیا را به خود اختصاص داد .

براساس گزارش ناظران ویژه بازسازی عراق ، بخش نفت عراق با چالش های فنی در تولید ، حمل و نقل و ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی روبه رو است . این بخش همچنین با مشکلاتی از قبیل مدیریت قیمت و واردات ، مبارزه با قاچاق و فساد مالی ، بهبود بخشیدن تخصیص بودجه و اجرای آن و حفظ عملیات های نفتی روبه رو است . تولید نفت در عراق هنوز به سطح قبل از حمله آمریکا نرسیده است .

اقتصاد عراق با پشت سرگذاشتن بیش از یک دهه تحریم های اقتصادی و جنگ از دهه ، به شدت تضعیف شده است و به سرمایه گذاری و نوسازی نیاز دارد . براساس گزارش ها ، بازسازی طولانی مدت و اساسی عراق بیش از چند میلیارد دلار هزینه در برخواهد داشت که حداقل یک سوم این مبلغ به بخش نفت ، گاز و برق اختصاص می یابد .

در شرایط کنونی مردم عراق در وضعیت بسیار نامناسب اقتصادی به سر می برند و دولت عراق قادر به تامین نیازهای اساسی و ایجاد اشتغال برای آنها نیست و اکنون نرخ بیکاری در عراق به طور رسمی/ درصد است . در عین حال وزیر بازرگانی عراق اعلام کرده است که نرخ بیکاری ملی و کم کاری در این کشور بین تا درصد می باشد و وزیر کار و امور اجتماعی عراق نیز این آمار را بیش از درصد اعلام می کند . شرایط جنگی و منازعات فرقه ای به آوارگی بیش از چهار میلیون عراقی انجامیده و این امر وضعیت اقتصادی را بحرانی تر کرده است .

نمودار سهم بخش های اقتصادی عراق در سال 2018  (درصد از GDP)

————-    سیاست و اقتصاد عراق    ————-

محیط سیاسی عراق

ساختار حکومت عراق متشکل از یک مجلس نیابتی مقننه که مجریه و قضائیه را انتخاب می کند و یک دولت فدرالی همراه با استان های خودمختار تشکیل شده است . بعد از سقوط حکومت دیکتاتوری صدام حسین و تشکیل جمهوری عراق در سال ۲۰۰۳ ، نخستین قانون اساسی دموکراتیک این کشور در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۵ به تصویب رسید . در این نوع از قدرت مداری که در زمره نظام های مردم سالار پارلمانی دسته بندی می شود ، نخست وزیر قدرتمندترین در میان ارکان سه گانه است . مردم با آراء مستقیم نمایندگان مجلس را تعیین می کنند و مجلس موظف است رئیس جمهور و نخست وزیر را انتخاب و تأیید صلاحیت کند .

ویژگی های سیاسی کشور عراق

نوع حکومت جمهوری فدرال
رييس جمهور برهم صالح
نخست وزير عادل عبدالمهدی
سفير جمهوری اسلامی ايران در عراق ایرج مسجدی
سفير جمهوری عراق در ايران سعد جواد قندیل
ارکان حکومتی قوه مجریه شامل 26 وزیر ، قوه مقننه شامل 328 عضو پارلمان  و قوه قضائیه
نهادهای سیاسی عشیره ( به معنای همان قبایل یا عشایر ) ، مراجع دینی ، ( شامل 4 مرجع تقلید شیعیان ) و احزاب سیاسی

ساختار حکومت عراق

با اشغال عراق توسط نیروهای آمریکا در سال ، رژیم بعث این کشور فروپاشید و به تدریج با برگزاری دو انتخابات پارلمانی و یک انتخابات همه پرسی قانون اساسی ، نظام سیاسی جدید عراق شکل گرفت . براساس قانون اساسی دایمی جدید عراق ، این کشور دارای نظام جمهوری دموکراتیک فدرال است و نظام حکومتی آن پارلمانی است .
اعضای پارلمان به واسطه انتخابات به صورت مستقیم از سوی مردم تعیین می شوند و پارلمان نیز شورای ریاست جمهوری ، متشکل از رئیس جمهور و دو معاونش را انتخاب می کند . رئیس جمهور نیز نخست وزیر را مسئول تشکیل کابینه می کند . به دلیل تنوع قومی و مذهبی و مشارکت نمایندگان تمام گروه ها در پارلمان ، پست های سیاسی حکومت و هیات دولت بین احزاب و گروه های مختلف طبق میزان نمایندگان آنها تقسیم می شود . در حال حاضر نخست وزیر شیعه ، رئیس جمهور کرد و رئیس مجلس در عراق سنی مذهب است .
دولت عراق فدرال و متشکل از یک دولت مرکزی در بغداد و ایالات ها و واحدهای فدرال خواهد بود ، اما اکنون تنها یک دولت فدرال کردی در شمال عراق حاکمیت دارد . وظایف و حاکمیت دولت بین دولت مرکزی و واحدهای فدرال تقسیم می شود و تشکیل واحدهای فدرال براساس نظرات اعمالی مردم استان ها و از طریق انتخابات صورت خواهد گرفت .
قوای حکومتی شامل قوه قضائیه ، قوه مجریه و قوه مقننه می باشد و در حال حاضر از نماینده پارلمان حدود کرسی در اختیار شیعیان است و ائتلاف عراق یکپارچه که عمدتا متشکل از احزاب و گروه های اسلامی شیعی چون حزب الدعوه ، مجلس اعلی و گروه صدر است ، بر پارلمان عراق مسلط می باشند . نخست وزیر کنونی شیعی مذهب عراق ، نوری مالکی نیز از اعضای ارشد حزب الدعوه می باشد .

تاریخچه سیاسی

  • 1919 استقلال از حکومت عثمانی
  • 1920 تصرف عراق توسط بریتانیا ( تشکیل سه ولایت موصل در شمال – بغداد در مرکز بصره – در جنوب )
  • 1968 حاکمیت حزب بعث سوسیالیستی عربی از جمله صدام حسین
  • 1980 جنگ عراق با ایران
  • 1991 جنگ عراق با کویت
  • 2001 تشکیل حکومت خودمختار اقلیم کردستان در شمال عراق
  • 2003 تهاجم نظامی ایالات متحده آمریکا و هم پیمانانش و سرنگونی حکومت صدام
  • 2004 تاکنون دولت و پارلمان عراق که برگرفته از آراء عمومی مردم و براساس حضور همه احزاب شکل گرفته است به صورت دموکراتیک بر این کشور حاکمیت دارد.

شرایط ویژه سیاسی عراق ایجاب می کند تا جهت موفقیتهای اقتصادی ، تجاری و سرمایه گذاری در بازار آن کشور با اعضای گروه های اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی و بازرگانی ارتباطات موثری برقرار گردد.

روابط خارجی عراق

عراق و ایالات متحده در ۲۷ آبان ۱۳۸۷ اقدام به امضای موافقت نامه وضعیت نیروها کردند . این موافقت.نامه بخشی از موافقت نامهٔ وسیع ترِ چارچوب راهبردی تلقی می شود . در بخشی از این موافقت نامه آمده است « دولت عراق خواستار آن است » که نیروهای ایالات متحده به طور موقت در عراق بمانند تا «امنیت و ثبات را حفظ کنند» . نیروهای آمریکایی طبق این موافقت نامه هنگامی که در پایگاه های خود نیستند یا به مأموریت رفته اند تحت حوزهٔ قضایی عراق قرار می گیرند .

عراق در ۲۴ بهمن ۱۳۸۷ رسماً ۱۸۶مین به عضویت.کنوانسیون.بین المللی منع جنگ افزارهای شیمیایی درآمد . این کشور بر اساس مفاد این پیمان ، به عنوان عضوی تلقی می شود که میزان سلاح های.شیمیایی خود را اعلام کرده است . از آن جا که عراق خیلی دیر به این کنوانسیون پیوسته است ، از شمول.کشورهایی که در جدول زمانی نابودی سلاح های شیمیایی قرار دارند خارج است .

روابط ایران و عراق با تشکیل دولت جدید.عراق در سال ۱۳۸۴ تا بالاترین حد افزایش پیدا کرد . نخست.وزیر نوری المالکی و جلال طالبانی بارها از ایران دیدن کردند تا همکاری های دوجانبه در تمام زمینه ها بین دو کشور افزایش یابد . روابط بعد از مالکی نیز همچنان خوب تلقی می شود .

روابط.عراق و ترکیه پرتنش است که دلیل اصلی آن حکومت اقلیم کردستان می باشد . در مهر ۱۳۹۰ پارلمان ترکیه قانونی را تصحیح کرد که طبق آن نیروهای ترکیه می توانند برای تعقیب شورشیان کرد وارد عراق شوند .

روابط ایران و عراق

روابط ایران و عراق به روابط دوجانبه.بین دولت های ایران و عراق در طول تاریخ همجواری مرزی آن ها گفته می شود . پیشینه این روابط در دوران معاصر مربوط به دوران حکمرانی امپراطوری عثمانی بر قلمرو گسترده ای از خاورمیانه بوده است .

وقوع جنگ ۸ ساله بین دو کشور تیره ترین دوران روابط دو کشور را رقم زد؛ ولیپس از سقوط رژیم بعث روابط دو کشور رو به بهبودی نهاده و روابط سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی دو کشور به حالت عادی بازگشته و گذرگاه های مرزی نیز فعالیت خود رامجدداً آغاز نموده اند .

محمود احمدی نژاد.نخستین رئیس جمهور ایران بوده است که از زمان وقوع انقلاب.اسلامی ایران و در سال ۲۰۰۸ به عراق قدم نهاد .

هم اکنون ایران یک سفارتخانه در بغداد و ۴ کنسولگری در شهرهای کربلا ، اربیل ، سلیمانیه ، بصره دارد . عراق نیز یک سفارتخانه در تهران و ۳ کنسولگری در مشهد ، اهواز و کرمانشاه دارد . در حال حاضر محمد مجید الشیخ سفیر عراق در ایران و ایرج مسجدی٬ مشاور عالی سابق فرمانده نیروی قدس سپاه سفیر ایران در عراق است .

درباره کشور عراق بیشتر بدانیم :

برای مشاهده آخرین اخبار مقررات صادرات و واردات در خصوص کشور عراق به لینک زیر مراجعه نمایید :

نویسنده:محسن پورقاسمی
محسن پورقاسمی مشاور بازاریابی و استراتژی بین المللی و دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در خصوص رفع تعهد و مشاوره استراتژی و بازاریابی آماده راهنمایی و مشاوره تجار به صورت رایگان می باشد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شرایط تصدیق گواهی بهداشت مورد پذیرش برای کالاهای وارداتی ‌🔵 سازمان غذا و دارو دستورالعمل جدید لگالایز.کالاهای وارداتی را اعلام...
تاریخ انتشار : 1 ساعت قبل
فهرست تجمیعی 548 شرکت فعال اقتصادی برگزیده گمرکی (AEO) ابلاغ فهرست تجمیعی 548 عنوان شرکت های.فعال اقتصادی برگزیده گمرکی (AEO)...
تاریخ انتشار : 1 روز قبل
ابلاغ سهمیه مسافری سال 1403 به مناطق آزاد تجاری-صنعتی ابلاغ سهمیه مسافری سال 1403 مناطق آزاد تجاری صنعتی بصورت علی...
تاریخ انتشار : 2 روز قبل
فیلم آموزشی نحوه تخصیص ارز برای واردات در سال 1403
تاریخ انتشار : 3 روز قبل
لزوم صدور گواهی مبدا برای محصولات سبزی و صیفی با عنایت به جلسه شورای.معاونین مورخ ۱۴۰۳/۰۱/۱۹ و مصوبات جلسه روز...
تاریخ انتشار : 3 روز قبل
جزئیاتی از شیوه جدید رفع تعهد ارزی/ صادرات تا سقف یک میلیون دلار از رفع تعهد ارزی معاف می شود...
تاریخ انتشار : 4 روز قبل

تماس با ما

عراق

افغانستان

امارات متحد عربی

عمان

قطر

روسیه

اتحادیه اورسیا

ترکیه

سوریه

چین

ژاپن

هند

پاکستان

ایتالیا

فرانسه

آلمان

قوانین و مقررات

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید  سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد، در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها، و شرایط سخت تایپ به پایان رسد و زمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی، و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.

تماس با ما