امور مسافری
امور مسافری و سوالات متداول مرتبط با آن
خروج خشکبار به همراه مسافر چه شرایطی دارد ؟
خروج خشکبار همراه مسافر به مقداری که جنبه تجاری نداشته باشد، بلامانع است. حداقل مقدار مجاز پسته برای خروج، به ازای هر گذرنامه ۱۰ کیلوگرم و زعفران به ازای هر گذرنامه ۱۰۰ گرم می باشد. همراهان نمی توانند زعفران و یا پسته حتی به مقدار مجاز همراه داشته باشند.
مسافران خروجی هنگام سفر چه وسایلی را می توانند با خود ببرند ؟
همه مسافران می توانند به هنگام سفر و خروج از کشور لوازم شخصی و وسایل سفر خود را در حد متعارف و غیرتجاری از کشور خارج نمایند. خروج صنایع دستی و مصنوعات ایرانی به هر میزان بدون محدودیت ارزش به همراه مسافر بلامانع است. این کالاها نباید جنبه تجاری پیدا کنند. به طور کلی خروج انواع کالاهای خارجی به همراه مسافر فقط تا سقف ارزش ۸۰ دلار مجاز است.
مسافران خروجی چه مقدار ارز می توانند همراه خود ببرند ؟
به موجب مقررات صادرات و واردات بانک مرکزی، حداکثر ارز مجاز برای خروج مسافر از کشور توسط هر مسافر صاحب گذرنامه ۵۰۰۰ دلار ( اسکناس ، چک مسافری و یا ترکیبی از هر دو ) و به ازای هر همراه حداکثر معادل ۲۵۰۰ دلار است. خروج ارز بیشتر از سقف مجاز مستلزم داشتن اظهارنامه یا گواهی انتقال از شبکه بانکی است. خروج.دینار عراقی، روبل روسیه و افغانی افغانستان به صورت مسافری و تجاری ممنوع است. خروج..پول رایج در ایران به میزان ۵۰۰ هزار ریال به همراه مسافر مجاز است.
خروج ارز، اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام برای هر مسافر مجموعا تا سقف ۵ هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها مجاز بوده و مازاد بر آن باید ضمن اظهار به گمرک و رعایت تشریفات مربوطه نیاز به مجوز بانک دارد.
خروج فرش و گلیم همراه مسافر چه شرایطی دارد ؟
مسافرانی که از مرزهای هوایی کشور خارج می شوند می توانند در ازای هر گذرنامه ۲۰ متر مربع فرش ( صادرات فرش ) دستباف بدون محدودیت در تعداد به همراه خود از کشور خارج نمایند. برای خروج فرش ارائه گذرنامه و بلیط هواپیما ضروری است. همراهانی که گذرنامه مستقل ندارند مجاز به خارج کردن فرش نیستند خروج فرش برای مسافران عازم عراق، عربستان و سوریه ممنوع است.
زائران عتبات عالیات و یا سایر اماکن مقدسه مجاز به خروج فرش نیستند. ضمنأ خروج پسته، مغز پسته، خشکبار و زعفران برای این رده از مسافران ممنوع است. خروج فرش های نفیس و سایر اشیایی که دارای ارزش تاریخی و میراث فرهنگی هستند به همراه مسافر ممنوع است.
مقدار طلا و نقره ای که مسافر خروجی می تواند همراه خود ببرد چقدر است ؟
هر مسافر می تواند هنگام خروج از کشور حداکثر ۱۵۰ گرم طلای ساخته شده بدون نگین و تا ۳ کیلوگرم نقره ساخته شده بدون نگین با خود همراه داشته باشد. خروج ظروف و مصنوعات نقره ( به جز زیور آلات ) توسط مسافر حداکثر تا ۳ کیلوگرم مجاز می باشد مشروط بر آن که این ظروف در زمره آثار تاریخی و فرهنگی محسوب نشود.
تبصره :کالا ها، اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل هر مسافر بایستی بلافاصله یک ماه تا قبل، تا یک ماه بعد از ورود به گمرک برسد. |
واردات یخچال، یخچال فریزر، تلویزیون، رادیو ضبط ( به استثنای رادیو ضبط پرتابل ) از فهرست کالاهای مسافری حذف شده و واردات بدون انتقال ارز این کالاها اعلام شده است. نکته مهم در مورد کالاهای همراه مسافر این است که میزان آن به حدی نباشد که جنبه تجاری پیدا کند.
خروج کالاهای ایرانی به چه صورت است؟
خروج کالای ایرانی به هر میزان مشروط بر آن که جنبه تجاری نداشته باشد مجاز است. (کالا برای فروش نباشد.)
مقدار خاویاری که هر مسافر می تواند همراه خود ببرد چقدر است ؟
خروج خاویار دارای مجوز شیلات برای هر مسافر تا ۱۲۵ گرم مجاز می باشد.
مسافران ورودی چه وسایل و اشیایی را می توانند وارد نمایند ؟
مسافر باید هنگام ورود ضمن دریافت اظهارنامه ، ارز خود را به بانک مستقر در فرودگاه اعلام نماید. خروج ارز مسافران فقط به میزان اظهار شده امکان پذیر است. مسافران ایرانی و غیر ایرانی که از خارج کشور یا از مناطق آزاد تجاری، صنعتی به کشور وارد می شوند، علاوه بر اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود که به شرط غیر تجاری بودن از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است، می توانند در سال یک بار کالای نو به ارزش حداکثر ۸۰ دلار با معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و مازاد بر ارزش مذکور با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی وارد و ترخیص نمایند.
مشروط بر این که کالاهای مزبور از نوع کالاهای ممنوع شرعی یا قانونی نبوده و جنبه تجاری نداشته باشند و علاوه بر آن با فهرست کالاهای مسافری ابلاغ شده از سوی وزارت بازرگانی مطابقت داشته باشد.
ورود و صدور چه کالا هایی به طور کلی ممنوع است ؟
براساس قوانین و مقررات صادرات و واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران ، ورود برخی کالاها و یا صدور آن ها به طور کلی ممنوع است. بعضی از این کالاها عبارتند از :
- مشروبات الکلی
- وسایل قمار
- اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه
- مواد مخدر
- نشریات
- تصاویر
- فیلم
- عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد
- هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی
- سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارد و یا ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.
امور مسافری برای مسافری که قصد دارد یک دستگاه کامپیوتر شخصی را همراه خود به خارج از کشور ببرد، چگونه است ؟ آیا این مسئله امکانپذیر است یا خیر ؟
امور مسافری برای مسافری که می خواهد کامپیوتر شخصی را همراه خود به خارج از کشور ببرد به این صورت است که اگر کامیپوتر از نوع پرسنال ( Personal ) باشد، یعنی رایانه هایی که در ادارات و منازل از آن ها استفاده می شود، بلامانع است.
شخصی قصد دارد لوازم خانه و زندگی خود را به ایران بیاورد، شرایط این کار چطور است ؟
ایرانیان مقیم خارج از کشور که حداقل یکسال در خارج اقامت داشته باشند و اقامت ۶ ماه آخر آنان متوالی بوده باشد، می توانند کلیه لوازم مستعمل زندگی خود را وارد و با معافیت از حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض ترخیص نمایند.
توجه : لوازم مستعمل منزل قابل ورود است.
خروج ابزار یا وسایل حرفه ای به چه صورت است ؟
خروج ابزار و یا وسایل حرفه ای به همراه مسافر به قصد برگشت کالا منوط به اعلام و موافقت قبلی از سوی گمرک می باشد.
مقررات صادرات و واردات مربوط به امور مسافری آسیای میانه کدام است ؟
جهانگردان و اتباع کشورهای مستقل مشترک المنافع که به ایران مسافرت می کنند، مجاز خواهند بود برابر مقدار ارزی که به سیستم بانکی کشور اظهار و اعلامیه ارزی دریافت داشته اند اقدام به خروج کالا های مجاز صادراتی به همراه خوداز کشور نمایند. خروج کالا تا سقف یک هزار دلار توسط واجدین شرایط فوق نیاز به اظهار سیستم بانکی کشور و دریافت اعلامیه ارزی ندارند.
مسافران ایرانی عازم کشورهای مستقل مشترک المنافع مجاز به خروج کالاهای مجاز صادراتی به همراه خود تا ۵۰۰ دلار آمریکا هستند. خروج کالا بیشتر از این رقم با ارز منشا خارجی و طبق اعلامیه ارزی بانک های ایرانی مجاز است. ترددهای مرزی هم شامل این مقررات صادرات و واردات می شود.
امور مسافری مسافرانی عازم کشورهای مشترک المنافع هستند به این صورت است که در صورتی که بخواهند از مرزهای هوایی خارج شوند جهت سهولت بیشتر می توانند کالاهای همراه خود را از طریق زمینی به مقصد ارسال نمایند.
معافیت های گمرکی که شامل لوازم زندگی فرد می شود، کدام است ؟
کلیه لوازم مستعمل زندگی هموطنان مقیم به هنگام بازگشت به کشور مشمول معافیت های گمرکی خواهد بود و هیچ گونه حقوق و یا سودی از آنان دریافت نخواهد شد به شرط آنکه :
وسایل مورد نیاز حداقل یکماه زودتر همراه یا ۹ ماه پس از ورود صاحب کالا به کشور، حداقل در ۵ سال گذشته از چنین معافیتی استفاده نکرده باشد، هم چنین شش ماه آخر اقامت آنان در خارج از کشور متوالی بوده باشد. ماموران دولتی که برای یکساله یا بیشتر به خارج اعزام می شوند، مشمول بند فوق نخواهند بود. معافیت و تسهیلات گمرکی فوق مشمول ورود خودرو، موتورسیکلت، قایق موتوری و همچنین لوازم منزل نو نخواهد بود.
آلات و ابزار دستی مربوط به کار و شغل هموطنان مقیم خارج از کشور مشمول معافیت از حقوق گمرکی خواهد بود. در صورتی که به استناد بند ۷ ماده ق.ا.گ اقدام گردد.
شخصی یک دستگاه خودرو سواری وارد ایران کرده است، ورود موقت سه ماهه گرفته، ۱۵ روز نیز تمدید شده، هم اکنون قصد دارد خودرو سواری را شماره نکند. لطفا شرایط این کار را ذکر کنید .
ورود و ترخیص قطعی خودرو از گمرک جمهوری اسلامی ایران، منوط به اخذ و ارائه مجوز ثبت سفارش از وزارت بازرگانی است. بنابراین قبل از هر اقدامی باید مجوز مذکور اخذ شود. در حال حاضر جهت خودرو مجوز ترخیص صادر نمی شود.
لطفا مقررات فعلی صادرات مصنوعات طلا را اعلام فرمایید .
صدور مصنوعاتی که به نحوی طلا و پلاتین و نقره در آن به کار رفته، توسط اشخاص حقیقی و حقوقی با رعایت مقررات صادرات و واردات مجاز است. صدور محصولات طلا و پلاتین منوط به ورود طلا به همان میزان و در مورد مصنوعات نقره مستلزم ورود نقره به مقدار صادره یا طلا معادل ارزش آن توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی صادرکننده می باشد.
آیا می توان میز بیلیارد را از اوکراین وارد کشور نمود ؟ در دفترچه ارزش ذکر شده لوازم ورزشی از هزینه های گمرکی معاف است. آیا این مورد شامل میز بیلیارد هم می شود؟
میز بیلیارد توسط مسافر قابل ورود و ترخیص نمی باشد.
امور مسافری برای مسافرینی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند، چند کیلو بار می توانند همراه خود ببرند ؟
امور مسافری مسافرینی که می توانند دو بسته به وزن ۳۲ کیلوگرم و یک بسته دستی ده کیلویی به همراه خود بدون پرداخت اضافه بار ببرند. در صورتی که اضافه بار داشته باشند، هر بسته مشروط بر این که از ۳۰ کیلو بیشتر نباشد ۱۰۰ هزار تومان اضافه بار تعلق می گیرد. کودکان زیر دو سال فقط ده کیلو بار می توانند داخل هواپیما داشته باشند.
شخصی قصد دارد، ماشین آلات صنعتی را از خارج از کشور وارد ایران کند. آیا این مسئله امکان پذیر است ؟
ورود ماشین آلات نساجی بر اساس مقررات صادرات و واردات جاری مستلزم ثبت سفارش در وزارت بازرگانی است، چنان چه ذینفع به ثبت سفارش کالا در وزارت بازرگانی اقدام نماید ورود کالا بلامانع خواهد بود.
قوانین و مقررات کالای همراه مسافر
مسافران خروجی اعم از اینکه ایرانی یا خارجی باشند، می توانند علاوه بر وسایل سفر و لوازم شخصی، کالاهای ایرانی به هر میزان و کالای غیر ایرانی تا سقف مقرر در آیین نامه مسافران ورودی را همراه ببرند. مشروط بر آنکه هر دو گروه کالا جنبه تجاری پیدا نکند.
لوازم شخصی
به استناد تبصره ماده ١٣۵ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی : عبارت است از اشیای نو و مستعمل یک مسافر که ممکن است به طور معمول و عرفی در طول سفر برای استفاده شخصی وی لازم باشد. این لوازم مشمول معافیت بوده اما شامل کالاهایی که جنبه تجاری دارد نخواهد شد. در ضمن تشخیص کالای شخصی یا تجاری از کالا با گمرک است.
ماده ١٣۶آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی ( امور مسافری )
مسافرین ورودی و یا خروجی از قلمرو گمرکی موظفند کالای همراه خود را به گمرک اظهار نمایند. این اظهار می تواند به صورت شفاهی انجام شود و چنانچه از طرف گمرک به آنان اظهارنامه مخصوص مسافری داده شود، باید آن را با دقت تنظیم و به گمرک تسلیم نمایند.
چنانچه مسافر اجناس خود را جاسازی وبه گمرک اظهار نکرده باشد و گمرک بر اثر بازرسی آن ها را کشف نماید، مشمول مقررات قاچاق خواهد بود. شایان ذکر است در مرزهایی که گمرک از نظام دو مسیر سبز و قرمز ( انواع مسیرهای گمرکی ) برای کنترل های گمرکی اقدام می نماید، انتخاب مسیر توسط مسافر به منزله اظهار کالای خود می باشد و در صورت انتخاب مسیر سبز به این معنی خواهد بود که کالایی برای اظهار به گمرک ندارد.
- در صورت درخواست مسافر مقیم ایران که قلمرو گمرکی کشور را ترک می نماید گمرک ملزم است بخشی از کالای همراه وی را که مجاز به خروج آن می باشد مشخص نماید تا در موقع ورود مجدد به کشور از پرداخت حقوق ورودی معاف شود.
- اتباع خارجی که به طور رسمی در ایران به کار یا تحصیل اشتغال دارند در پایان کار یا تحصیل می توانند لوازم منزل خود را در حد متعارف بدون ارائه مجوز یا کارت بازرگانی از کشور خارج نمایند.
توصیه و هشدارها
- جاسازی هرگونه کالا و اختفا آن از دید مأموران گمرک قاچاق تلقی می شود و مشمول مقررات مربوط به قاچاق کالا خواهد بود.
- هزینه هایی که بابت اضافه بار از مسافرین توسط شرکت های حمل و نقل دریافت می شود هیچ گونه ارتباطی با حقوق ورودی گمرکی ندارد و این شرکت ها با توجه به شرایط خود و مقررات خود بار همراه مسافر را پذیرش می نمایند، اما ملاک ارزیابی در گمرک ارزش کالا است.
- از تحویل گرفتن کالای دیگران خودداری نمایید. چرا که هرگونه مسئولیت قانونی آن به عهده شما می باشد و چنانچه هر نوع تخلف گمرکی کشف شود شما باید پاسخگو باشید.
- حتی الامکان سبک سفر نمایید تا با کاهش زمان تحویل کالا در کمترین زمان ممکن تشریفات گمرکی را به پایان رسانید.
- به منظور حمایت از صنایع و تولیدات داخلی و کاهش میزان بیکاری حتی الامکان از خرید کالای خارجی اجتناب نمایید.
- هنگام خروج از کشور چنانچه بیمار هستید و دارو همراه خود دارید باید حتماً نسخه پزشک همراه داشته باشید.