حقوق ورودی کالا در گمرک و تفاوت آن با تعرفه کالا

حقوق ورودی کالا در گمرک و تفاوت آن با تعرفه کالا

حقوق ورودی کالا بدین معنی است که واردکننده کالا ها باید درصدی از ارزش کل کالا ها را به اداره گمرک آن کشور تحت عنوان حقوق ورودی پرداخت نماید تا اجازه ورود کالا ها به خاک آن کشور صادر شود که این حقوق به خزانه هر کشور واریز گردیده و از جمله درآمدهای کشور به حساب می آید که میزان آن در هر کشور و برای هر کالا متفاوت می باشد و روش تعیین این میزان بر اساس سیاست های هر کشور پیچیده بوده و آیتم های بسیاری مورد بررسی قرار می گیرد تا این میزان برای هر کالا تعیین گردد.

یکی از آیتم ها میزان تولید کالا ی مورد نظر در کشور واردکننده می باشد که معمولا برای حمایت از کالا ی ساخت داخل میزان حقوق ورودی آن کالا ها را بالا برده تا کالا های تولید داخل کشور مورد مصرف بیشتر واقع گردد و یا در صورت عدم تولید کالا ها میزان حقوق ورودی آن را کم کرده تا قیمت آن محصول در کشور کنترل شود.

 

کد بین المللی کالا ( HS کد ) نشان دهنده اطلاعات متعددی از جمله حقوق ورودی کالا می باشد که در کتاب مقررات صادرات و واردات ، تهیه شده توسط دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران، هر ساله تغییر کرده که در این سامانه با چند کلیک به طور رایگان گزارش وضعیت کالا از جمله حقوق ورودی به شما ارائه می گردد.

 

حقوق ورودی در بند ح ماده ۱ قانون امور گمرکی تعریف شده که شامل دو قسمت است :
  • حقوق گمرکی (که برای همه کالا ها ۴% است و توسط مجلس وضع می گردد)
  • سود بازرگانی که توسط دولت تعیین می گردد.

 

سود بازرگانی چیست؟

سود بازرگانی در واردات قطعی از جانب دولت تعیین شده و باید به گمرک پرداخت شود. این سود به صورت ریال گرفته می‌شود و به نوعی مالیات غیرمستقیم براساس قوانین تجارت بین المللی تعیین و اخذ می‌شود. این سود می‌تواند براساس سیاست های دولت کاهش و افزایش یابد. سود بازرگانی مبلغی ست که در دل حقوق ورودی بوده و در گمرک توسط مسئولان اداره گمرک از صاحبان کالا دریافت می‌گردد.

 

مفهوم تعرفه گمرکی

تعرفه عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت‌ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی از آن ها، از کالا ها اخذ می‌کنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی Customs Duties موسوم است. تعرفه گمرکی ممکن است بر اساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت، آن را تعرفه ارزشی می‌نامند و به روش‌های مختلف محاسبه و دریافت می‌شود.

می توانیم فرمول کوتاه زیر را برای حقوق ورودی در نظر بگیریم :

 

حقوق ورودی = ۴ درصد حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض ( به جز مالیات )

 

حقوق ورودی و هزینه‌های انجام خدمات بدون توجه به نو یا مستعمل بودن کالا طبق مأخذ مقرر، به ترتیب به‌ وسیله گمرک یا اشخاص ارائه‌دهنده خدمت به پول رایج ملی وصول می ‌شود.

مالیات‌ها و عوارض دیگر از جمله ۹ درصد از مالیات ارزش افزوده ، ۴ درصد از کالاهای فرهنگی ، یک درصد از مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی ( حقوق ورودی ) به عنوان عوارض هلال احمر نیز از واردات انواع کالاها و به تناسب نوع و حجم کالا دریافت می‌شود.

 

روش های محاسبه حقوق ورودی

در تعیین و اخذ حقوق ورودی از سه روش استفاده می گردد :

  • روش ارزشی ( AD VALOREM ) : حقوق ورودی کالا تابعی مستقیم از ارزش کالا است .به این شکل که نرخ تعرفه در ارزش گمرکی کالا ضرب می شود و حقوق گمرکی قابل وصول در می آید
  • روش ویژه،خاص،معین( Specific duty ) : حقوق ورودی تابعی از کمیت و مقدار کالا است.
  • روش مرکب یا ترکیبی ( MIXED DUTY ) : از هر دو روش فوق استفاده می گرددو هر کدام که بیشتر بود برای دریافت حقوق ورودی از آن استفاده می شود.

 

عنوان
فرمول
توضیح
محاسبه حقوق ورودی گمرک( ارزشCIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه )تجار بین المللی برای انجام عملیات گمرکی باید مبالغی را بپردازند که به آن هزینه های گمرکی می گویند.
محاسبه سود بازرگانی( ارزشCIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه )هزینه های گمرکی هنگام ترخیص کالا از شما اخذ می گردد. این هزینه ها را بابت انبارداری، باربری، صفافی ( بارچینی )، تخلیه، تعرفه بندی ، آزمایش، بارگیری، کارشناسی و بدرقه کالا می پردازید.
محاسبه هزینه انبارداری( مدت * نرخ انبارداری * وزن ناخالص )هزینه انبارداری متناسب با زمان توقف کالا در گمرک و نوع انبار مشخص می شود. هزینه انبارداری از روز ورود کالا به گمرک تا روز ترخیص آن محاسبه می گردد.
محاسبه ارزش CIF کالا( مبلغ ارزی کالا * نرخ ارز اعلامی توسط گمرک + هزینه بیمه ( اگر کالا FOB خریداری شود ) ) 

 

نکته :

  • هزینه های گمرکی را با حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی اشتباه نگیرید.
  • حقوق ورودی مربوط به واردات قطعی است که گمرک آن را جداگانه می گیرد.
  • ضمنا هزینه های گمرکی ، حقوق گمرکی ، سود بازرگانی ، مالیات بر ارزش افزوده، عوارض هلال احمر، هزینه تخلیه و بارگیری کالا را نیز در بر می گیرد.
  • هزینه هایی همچون انبارداری متناسب با زمان توقف کالا از گمرک و هزینه های تخلیه و بارگیری و سایر هزینه های مربوطه نیز به جمع هزینه های گمرکی افزوده می گردد.
  • با تمام این ها، به صادرات تعرفه گمرکی تعلق نمی گیرد و کالاهای صادراتی از پرداخت ۷۵% هزینه باربری و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف هستند.

 

چه مواردی در افزایش حقوق ورودی تاثیرگذار است؟

نوع کالا: تعرفه کالا با نوع کالا ارتباط مستقیم دارد زیرا نوع کالاهای وارداتی و صادراتی بر طبق Hs کدها تعیین می‌گردند.

تعداد کالا: تعداد و سود کالا نیز ارتباط مستقیم با هم دارند به نحوی که با بالا رفتن تعداد کالا ارزش آن بالا رفته و شما باید حقوق ورودی بیشتری را به دولت پرداخت نمایید.

حجم کالا: برخی از کالاها حجم کمتری داشته و در حمل و انبار کردن فضای کمتری نیاز دارند و به دلیل اینکه کرایه حمل در سیف کالا حساب می‌شود در نهایت مبلغ سیف کمتر شده و مبلغ کمتری باید پرداخت کنید. همین موضوع در زیاد بودن حجم کالا نیز موثر می‌باشد و با بالا بودن حجم کالا و افزایش هزینه کرایه حمل در سیف شما مبلغ بیشتری را در نهایت پرداخت می‌کنید.

چگونگی ارسال کالا: ارسال کالا و حمل و نقل آنها به روش‌های مختلف از جمله هوایی، زمینی و دریایی انجام می‌پذیرد. گاهی افراد برای اینکه برای حمل و نقل کالاهایشان زمان کمتری را صرف کنند ترجیح می‌دهند کالای خود را با روش حمل هوایی جابجا کنند. این روش از دو روش نامبرده دیگر گرانتر بوده و به دلیل افزایش هزینه کرایه حمل در این روش، ارزش سیف کالای شما بالاتر رفته در نتیجه شما باید هزینه بیشتری را پرداخت نمایید.

 

چه مواردی در کاهش حقوق ورودی و اینکه کالای شما شامل تخفیف شود، تاثیرگذار است؟

به برخی از کشورها ترجیحات تعرفه‌ای تعلق می‌گیرد مثل ازبکستان، پاکستان و ترکیه. در این کشورها تجار هنگام ترخیص کالا تعرفه گمرکی کمتری پرداخت کرده و شامل دریافت تخفیف در حقوق ورودیشان می‌شوند. این امر باعث می‌شود که کالاها با هزینه کمتری از گمرک خارج گردند.

در برخی موارد که کالا آسیب دیده باشد، تجار می‌توانند با اعلام آن و اینکه ثابت شود در زمان قبل از خرج از گمرک کالایشان دچار آسیب دیدگی شده است، می توانند در حقوق ورودی کالاهای خود و دیگر مراحل ترخیص کالایشان شامل تخفیف شوند.

برخی از کالاها هم مانند ماشین های خط تولید، شمش طلا و نقره وارداتی و … نیز حقوق ورودی ندارند و از پرداخت آن معاف می‌باشند.

 

سوالات متداول در خصوص حقوق ورودی گمرک

عوامل تاثیرگذار در محاسبه حقوق ورودی چیست؟

  • نوع کالا تجاری
  • تعداد کالا تجاری
  • وزن کل کالاهای تجاری وارداتی
  • حجم کل کالاهای تجاری
  • با چه روشی کالا تجاری حمل و جابجا می‌شود

حقوق گمرکی یا حقوق ورودی با چند روش محاسبه می‌شود؟

  • براساس ارزش مستقیم کالا
  • براساس مقدار و تعداد کالا
  • با ترکیب هر دو روش بالا (روش مرکب)

کالا برگشتی مشمول حقوق ورودی می‌شود؟ (در صادرات برگشتی)

اگر در زمان صادرات کالا از جایزه صادراتی یا استرداد حقوق ورودی بهره مند نشده باشید و کالای شما عینا به شکل زمان صادرات دچار صادرات برگشتی شده باشد، معاف از حقوق ورودی می‌شود.

واردکننده بعد از فروش کالا وارداتی خود که قبل تر حقوق ورودی آن را پرداخت کرده است، باید مالیات پرداخت کند؟

بله. طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم، باید مالیات بر درآمد حاصل از فروش از واردکننده (صاحب کالا) اخذ گردد.

 

 

جهت مشاهده آخرین اخبار و مقررات ترخیص کالا به لینک زیر مراجعه نمایید.

قوانین ترخیص گمرکی

 

مطالب بیشتر

نویسنده:محسن پورقاسمی
محسن پورقاسمی مشاور بازاریابی و استراتژی بین المللی و دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در خصوص رفع تعهد و مشاوره استراتژی و بازاریابی آماده راهنمایی و مشاوره تجار به صورت رایگان می باشد.
3.5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الزام استفاده بارنامه‌های دریافتی از سامانه بارفرابران در تعیین منشا ارز ✅ به اطلاع کاربران محترم سامانه جامع تجارت می‌رساند،...
تاریخ انتشار : 1 روز قبل
فهرست گمرکات تخصصی در رویه صادرات قطعی 👈 دستورالعمل اجرایی.گمرک جمهوری اسلامی.ایران در رابطه با فهرست گمرکات.تخصصی دررویه صادرات قطعی...
تاریخ انتشار : 3 روز قبل
کد تعرفه‌های ماشین آلات تولید و ماشین آلات راهسازی و معدنی 📣 قابل توجه بازرگانان محترم؛ ⬅️ به اطلاع کاربران...
تاریخ انتشار : 1 هفته قبل
امکان ابطال سیستمی پرونده‌های ثبت آماری 📢قابل توجه کاربران محترم تجارت فرامرزی؛ ⏪ به اطلاع می‌رساند، امکان ابطال سیستمی برای...
تاریخ انتشار : 2 هفته قبل
تعرفه های جدید دارای الزام بذر ❇️ *الزام استفاده از شناسه‌کالا هنگام ثبت‌سفارش* 📣 قابل توجه.بازرگانان محترم؛ ⏪ به اطلاع...
تاریخ انتشار : 2 هفته قبل
دستورالعمل گمرک ایران در جهت تسریع و تسهیل در تجارت خارجی و رفع موانع تولید و صادرات و تعیین ماهیت...
تاریخ انتشار : 2 هفته قبل

عراق

افغانستان

امارات متحد عربی

عمان

قطر

روسیه

اتحادیه اورسیا

ترکیه

سوریه

چین

ژاپن

هند

پاکستان

ایتالیا

فرانسه

آلمان

قوانین و مقررات ثبت محتوا همکار  

همکار عزیز به منظور سیانت از حقوق معنوی اطلاعات قوانین و مقررات زیر لحاظ شده است .

  • مالکیت محتوا و اخبار ثبت شده توسط همکار متعلق به وی می باشد و وب سایت ایکسپورت هیچ گونه ادعا در خصوص انتشار این اطلاعات ندارد .
  • مسئولیت انتشار محتوا و اطلاعات فرد یا مجموعه دیگر توسط همکار بعهده وی می باشد و وب سایت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انتشار محتوا غیر توسط همکار ندارد .
  • محتوا منتشر شده می بایست مطابق موازین و قوانین جاری و شرعی کشور باشد و از انتشار محتوا غیر اخلاقی و غیر قانونی جلوگیری می گردد .

قوانین و مقررات اشتراک ویژه همکاران 

ضمن قدردانی از همراهی و پیوستن به  خانواده بزرگ آیکسپورت بعنوان همکار  قوانین و مقررات همکاری با وب سایت ایکسپورت به حضورتان ارائه می گردد .

  • همکار می بایست دارای تخصص و تجربه کافی مرتبط به گروه اعلامی خود باشد ، لیکن در صورتی که مشخص گردد همکار دارای تخصص مرتبط نبوده و یا از سوی کاربران شکایتی مبنی بر عدم داشتن تخصص و درج محتوای غلط در حوزه اعلامی مشخص گردد ، وب سایت در راستای حقوق کاربران خود حق قطع همکاری و حذف پروفایل همکار را دارد
  • همکار می بایست تمام توان و تلاش خود را جهت ارائه خدمات و اطلاعات معتبر و قانونی به کاربران وب سایت بعمل آورد ، لیکن روابط کاری فی مابین مشتریان و همکار هیچ ارتباطی با وب سایت ایکسپورت نداشته و طرفین می بایست تمامی دقت خود را جهت همکاری بعمل اورند
  • همکار صرفا می تواند موضوع همکاری را بعنوان یک پروفایل در وب سایت معرفی نماید و این همکاری حق مالکیتی بر وب سایت برای همکار ایجاد نمی کند .
  • همکار می بایست خدمات ، اطلاعات و اقدامات خود را در قالب قوانین جمهوری اسلامی ایران ارائه نماید و در صورت مشاهده هرگونه تخلف از قوانین جاری وب سایت محق به قطع همکاری می باشد .
  • همکار می بایست نسبت به تخفیف اعلام نموده به مشترکین ویژه وب سایت متعهد باشد ، در صورت اعلام گزارش نسبت به عدم اختصاص این تخفیف ضمن تذکر به همکار در صورت استمرار در این امر وب سایت حق دارد اشتراک همکار را لغو نماید .

قوانین و مقررات اشتراک ویژه کاربران

ضمن قدردانی از همراهی خانواده بزرگ آیکسپورت جهت اطلاع شما قوانین و ملاحظات وب سایت ایکسپورت به حضورتان ارائه می گردد .

قوانین ، بخشنامه ها ، اطلاعیه ها و بطور کلی اطلاعات و مشخصات ارائه شده در وب سایت ایکسپورت از طرق زیر جمع اوری و ارائه می گردد

1- اطلاعاتی که توسط سازمانهای دولتی و نهاده های وابسته بصورت بخشنامه ، اصلاحیه ، اطلاعیه و اموزش ارائه می گردد.

2- اطلاعاتی که از سوی متخصصین و مشاورین وب سایت ارائه می گردد.

3- محصولات ، رویدادها و قابلیت های که از طریق متخصصین و مشاورین وب سایت عرضه می گردد

از این رو وب سایت آیکسپورت هیچ مسوولیتی در قبال صحت و استناد اطلاعات و محتوا ارائه شده در بخش های دولتی و همچنین صحت و سطح کیفیت خدمات و قابلیت ها از سوی متخصصین و شرکتهای معرفی شده و همچنین خدمات و رویدادهای مرتبط ندارد . ولی با هدف رائه خدمات بهتر و آگاه‌سازی مشتریان، خود را در سنجش صحت و استناد و بروزرسانی مداوم اطلاعات و محتویات متعهد می‌داند.

وب سایت ایکسپورت به هیچ وجه اطلاعات منحصر بفرد کاربران را به اشخاص و طرفین غیر، واگذار نخواهد کرد و ضمنا با استفاده از آخرین فن آوری ها متعهد است حتی المقدور از حریم شخصی کاربران دفاع کند.

مالکیت معنوی محتویات اختصاصی وب سایت ایکسپورت که تدوین و منتشر شده است شامل قانون حق تکثیر بوده و متعلق به این وب سایت می باشد.

قوانین و مقررات ثبت رویداد همکار

همکار عزیز به منظور سیانت از حقوق مخاطبین وب سایت ،  قوانین و مقررات زیر لحاظ شده است .

  • مالکیت محتوا و اخبار ثبت شده توسط همکار متعلق به وی می باشد و وب سایت ایکسپورت هیچ گونه ادعا در خصوص انتشار این اطلاعات ندارد .
  • مسئولیت انتشار محتوا و اطلاعات فرد یا مجموعه دیگر توسط همکار بعهده وی می باشد و وب سایت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انتشار محتوا غیر توسط همکار ندارد .
  • محتوا منتشر شده می بایست مطابق موازین و قوانین جاری و شرعی کشور باشد و از انتشار محتوا غیر اخلاقی و غیر قانونی جلوگیری می گردد .

تماس با ما