شیوه نامه تعیین مبنای محاسبه حقوق ورودی و عوارض صادراتی
برابر ماده ۶ قانون.مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ به صراحت مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده جزو حقوق ورودی محسوب نمیشود و هر ساله در تبصره های قانون بودجه سالیانه احکامی در خصوص حقوق ورودی کالاهای ورود قطعی تصویب و ابلاغ می گردد.
سوال: اگر صاحب کالا قبل از سال کالایی را در گمرک اظهار کند و در سال بعد ماخذ حقوق ورودی و عوارض صادراتی آن کالا تغییر کند مبنای دریافت حقوق ورودی و عوارض صادراتی روز اظهار خواهد بود یا روز ترخیص؟
در پاسخ به سوال.فوق مقدمات زیر در نظر گرفته میشود
۱-برابر ماده ۴ قانون مدنی اثر قانون نسبت به آتیه است و قانون.نسبت به ماقبل خود اثر ندارد مگر اینکه در خود قانون مقررات خاصی نسبت به این موضوع.اتخاذ شده باشد.
۲- برابر ماده ۱ قانون محاسبات عمومی بودجه کل کشور برنامه مالی دولت است که برای یک سال مالی تهیه و حاوی پیش بینی درآمدها و سایر منابع.تأمین اعتبار و برآورد هزینه ها برای انجام عملیاتی است که به نیل سیاستها و هدفهای قانونی منجر می شود.
۳- در بند ۱ ذیل ماده مزبور تصریح دارد که یکی از اجزاء عمومی بودجه.پیش بینی دریافتی ها و منابع تأمین اعتبار که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم در سال.مالی قانون بودجه به وسیله دستگاه ها از طریق حسابهای خزانه داری کل اخذ میگردد.
۴- ماده ۶ قانون محاسبات عمومی کشور سال مالی را یک سال هجری شمسی میداند که از اول فروردین آغاز و به پایان.اسفند ختم می شود.
۵- چنانچه احکامی در تبصره ذیل ماده واحده.قانون بودجه سالیانه به درآمدی اعم از وجوه یا عوارض یا حقوق ورودی.کاهش یا افزایش تصریح شده باشد احکام مرتبط با این درآمدها از ابتدای سال مالی.ملاک عمل خواهد بود مگر اینکه در قانون بودجه حکم یا مقررات دیگری.پیش بینی شده باشد.
۶- آنچه در ماده ۱۴ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰ آمده است. صرفاً در خصوص تعیین.ارزش گمرکی کالای ورودی با شرایط مقرر در این ماده بر اساس برابری نرخ ارز اعلامی بانک مرکزی در روز اظهار است و درباره ماخذ حقوق ورودی در این ماده تصریحی وجود ندارد.
تبصره ۱ ذیل ماده ۶ قانون امور گمرکی.مصوب ۱۳۹۰ که افزایش.حقوق ورودی را مشمول کالای.موجود در اماکن گمرکی نمیداند و این حکم به شرطی.حاکمیت دارد که قانون.لاحق (موخر) یعنی قانون بودجه این حکم را به صورت صریح و ضمنی نسخ نکرده باشد.
مقدمه
با عنایت به سوالات و ابهامات مطرح شده از سوی برخی گمرکات اجرایی و شرکت کنندگان در میز خدمت حضوری ۴ تیر ۱۴۰۳ شیوه نامه زیر در خصوص تعیین مبنای محاسبه حقوق ورودی و عوارض صادراتی به شرح زیر ابلاغ میشود
مستندات قانونی
بند ب ماده ۳ قانون امور گمرکی که تشخیص و وصول حقوق ورودی و سایر وجوه قابل وصول قانونی توسط گمرک از وظایف و اختیارات گمرک شناخته شده است.
برابر ماده ۶ قانون امور گمرکی واردات قطعی کالا مستلزم پرداخت حقوق ورودی متعلقه است.
در بند «د» ماده ۱ قانون امور گمرکی حقوق ورودی تعریف گردیده است.