۱- تعرفه گمرکی یا تعرفه کالا چیست ؟
تعرفه (TARIFF) عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی آن ها از کالاهای.وارداتی و یا صادراتی اخذ میکنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی Customs Duties موسوم است. تعرفه.گمرکی ممکن است براساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت، آن را تعرفه ارزشی مینامند و به روشهای مختلف محاسبه و دریافت میشود.
برای آشنایی بیشتر توسعه می کنیم مقاله تعرفه گمرکی ” تعرفه گمرکی / تعرفه واردات کالا در ایران / حقوق ورودی دریافتی در گمرک چیست؟” را مطالعه نمایید.
حقوق گمرکی چیست؟
یکی از وجوهی که در گمرک از کالا های وارداتی دریافت می شود حقوق و عوارض است، که به آن حقوق ورودی گفته می شود. و نوعی مالیات غیر مستقیم می باشد. این مبلغ توسط گمرک وصول می شود. البته سایر هزینه هایی نیز در گمرک بابت کالاهای وارداتی اخذ می شود که در مقابل انجام خدمات می باشد. مانند هزینه ایکس ری، باربری، انبارداری، آزمایش، استاندارد، توزین کالا و خدمات فوق العاده که شرایط و ضوابط آن مناسب با خدمات انجام شده تعیین می شود .
سود بازرگانی چیست ؟
سود بازرگانی به همراه حقوق گمرکی تشکیل حقوق ورودی را می دهند. یعنی برای محاسبه سود بازرگانی، طبق ارزش کالا بر اساس CIF (ارزش خالص کالا + کرایه حمل + حق ثبت سفارش) و به صورت زیر محاسبه می گردد:
حقوق ورودی = حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض ( به جز مالیات )
حقوق گمرکی در واقع ۴ درصد می باشد که همیشه و در سال های مختلف ثابت می ماند و دولت در اصل برای تنظیم بازار و حمایت از تولیدات داخل اقدام به تغییر در نرخ سود بازرگانی می کند.
نکته: سود بازرگانی در واقع در تعرفه گمرکی وجود خارجی ندارد و در دل حقوق ورودی قرار می گیرد.
لازم به ذکر است : در کتاب مقررات صادرات و واردات تعرفه های ترجیهی و موافقت نامه های تجاری که باعث کاهش تعرفه واردات کالا از کشورهای خاص باشد نیز تعیین شده است. این مصوبات در تعرفه های گمرکی اعلامی هیئت دولت وجود ندارد. و شما می بایست این موارد را در پیوست های کتاب مقررات صاردات و واردات مطالعه و بررسی نمایید.
با توجه به نوع کالا و فعالیت تجاری که واردات یا صادرات بوده، متقاضی باید ۴ درصد ارزش کالا را به عنوان حقوق گمرکی، محاسبه کرده؛ سپس، با مراجعه جدول تعرفه گمرک ایران، میزان سود بازرگانی را نیز به این مبلغ، اضافه کند. در نهایت، با اضافه کردن ۱ درصد عوارض هلال احمر، ۹ درصد مالیات ارزش افزوده و هزینه های فرعی دیگر، مانند هزینه بیمه و حمل و نقل، می توان رقم نهایی میزان هزینه ها و حقوق گمرکی گوشی و سایر کالاهای مورد نظر را به دست آورد.