مقالات صادرات

مقالات واردات

واخواست اسناد در بروات ( بخش 2 )

واخواست اسناد در بروات

واخواست اسناد در بروات

واخواست اسناد در بروات را در این مقاله بررسی می کنیم .

واخواست اسناد PROTEST

تعریف : واخواست یا پروتست به معنای ارائه رسمی مجدد برات از طریق محاکم قانونی جهت پرداخت یا قبولی ( پس ازنکول آن ) می باشد .

طبق ماده ۲۹۳ قانون تجارت اعتراض نامه برات باید در یک نسخه تنظیم و بموجب امر محکمه توسط مامور اجرا ابلاغ گردد .

دلایل تقاضای واخواست برات به قرار زیر است

  1. نگهداری حق برگشت قانونی بر علیه براتکش و ظهرنویسی کنندگان ( اسناد تجاری ) برات ( این هنگامی است که برات قبلاً تنزیل و یا معامله شده است.)
  2. به عنوان اولین قدم جهت طی مراحل قانونی بر علیه خریدار کالا یا براتگیر هنگامی که برات دیداری پرداخت نشده یا برات مدت دار توسط خریدار قبولی نویسی شده ولی در سررسید پرداخت نشده است.

واخواست برات به اعتبار خریدار کالا در کشور او و کشور فروشنده صدمه می زند و لذا در پاره ای مواقع ، ترس از عمل واخواست خریدار را به خاطر حفظ آبرو و حیثیت مجبور می کند که قبل از عمل قانونی واخواست ، وجه برات را پرداخت نماید. اما مسئله اصلی هنگامی است که برات پرداخت نمی شود و واخواست می شود . در این صورت فروشنده با مشکلات زیر روبرو است.

مشکلات فروشنده در زمان پرداخت نشدن برات

  • برات واخواست شده اما به براتگیر نمی توان برای تعقیب دسترسی پیدا نمود.
  • برات واخواست شده اما براتگیر اصولاً پولی ندارد که پرداخت نماید.
  • برات واخواست شده و براتگیر دلائل خوبی جهت عدم پرداخت و یا عدم قبولی در اختیار دارد که به دادگاه ارائه نماید. در این حالت فروشنده نمی تواند ضرر خود جبران نماید یا آن که علاوه بر کلیه هزینه ها, هزینه واخواست نیز به مبلغ زیان اضافه شده و در نتیجه خسارات بیشتری را متحمل خواهد گردید.

لازم به ذکر است که تا مدت کوتاهی پس از سررسید می توان برات را واخواست نمود و چنانچه این مدت سپری شود قانوناً امکان واخواست نیز از بین می رود. چون هزینه واخواست زیاد است، در بعضی از کشورها به جای واخواست نیز از بین می رود.

چون هزینه واخواست زیاد است , در بعضی از کشورها به جای واخواست توسط محاضر و یا دادگستری یک اخطاریه NOTING به خریدار داده می شود.

این اخطاریه اولین قدم جهت واخواست محسوب شده و خیلی ارزانتر از واخواست تمام می شود . ضمناً بعد از مدت قانونی نیز فروشنده می تواند پس از اخطاریه , واخواست نماید .

 

نکته

مهلت اعتراض ( واخواست ) طبق ماده ۲۸۰ قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران ده روز از تاریخ سررسید برات می باشد.

 

حفاظت کالا در واخواست اسناد در بروات

با وجودی که بانک ها هیچ گونه تعهدی نسبت به کالا ندارند, فروشنده در دستور وصول COLLECTION ORDER ( که هنگام ارائه اسناد به بانک کارگزار خود می دهد ) باید به بانک وصول کننده وجه تذکراتی جهت مواظبت و در اختیار گرفتن کالا بدهد ( حتی اگر وجه اسناد پرداخت نشود ) عدم پرداخت وجه اسناد و علت آن همانطور که در دستورالعمل کارگزار قید شده است باید بدون تاخیر به اطلاع بانک کارگزار REMITTING BANK برسد ، زیرا عدم پرداخت ممکن است فروشنده را بر آن دارد که با خریدار مذاکره و یا آن که دستور دیگری در مورد اسناد خود بدهد.

 

نکته

همانطور که در دستورالعمل قید شده است, در صورت امکان باید از کالا مواظبت شود. بعضی مواقع از بانک وصول کننده وجه در کشور خریدار خواسته می شود کالا را در انبار نگهداری و حداقل در مقابل آتش سوزی بیمه نماید.

 

بعضی مواقع ممکن است بندر مقصد جهت نگهداری کالا تسهیلات مناسب جهت انبار کردن آن نداشته باشد و لذا علی رغم دستورات داده شده در دستورالعمل کارگزار , امکان انبار کردن کالا نباشد.

علاوه بر خطر اتش سوزی , خطراتی نظیر دزدی کالا و یا صدمه دیدن کالا به علت باران و غیره وجود دارد که این علاوه بر خطرات قبلی ممکن است موجب از بین رفتن همه کالا بشود که در نتیجه به زیان فروشنده است.

 

نکته

در مقررات و قانون امور گمرکی کشور مقصد کالا , ممکن است پرداخت عوارض گمرکی اجباری باشد و یا به کشور دیگری جهت خریدار ثالثی فرستاده شود و این عوارض قابل برگشت نیست.

به علاوه مقررات صادرات و واردات بعضی از کشورهای اجازه خروج کالا را نیز نمی دهد که همه اینها جزو خسارت فروشنده است که در نهایـت چنانچه موفق شود و کالای خود را نیز بفروشد , این زیان به هر حال قابل جبران نیست.

 

اگر فروشنده دارای نمایندگی در کشور خریدار کالا باشد این نماینده می تواند حافظ منافع وی باشد که در دستورالعمل فروشنده تحت عنوان « در صورت لزوم » IN CASE OF NEED به آن اشاره می شود که آن نیز بستگی به حدود اختیاراتی دارد که فاصله به او داده می شود .

نماینده فروشنده در کشور خریدار می تواند هزینه های فروشنده را به حداقل کاهش داده و یا در صورت امکان خریدار دیگری جهت آن کالا پیدا نماید.

 


مقالات مرتبط

 

 

نویسنده:محسن پورقاسمی
محسن پورقاسمی مشاور بازاریابی و استراتژی بین المللی و دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در خصوص رفع تعهد و مشاوره استراتژی و بازاریابی آماده راهنمایی و مشاوره تجار به صورت رایگان می باشد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کاهش حقوق گمرکی و مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی و دارو و تجهیزات پزشکی و شیر خشک به یک درصد...
تاریخ انتشار : 1 روز قبل
راهنمای فرآیند تامین ارز از محل واردات در مقابل صادرات  
تاریخ انتشار : 1 روز قبل
مالیات بر عایدیِ سرمایه شامل چه کسانی می شود ؟؟ نمایندگان در جلسه علنی امروز (4 اردیبهشت ماه 1403) در...
تاریخ انتشار : 2 روز قبل
ویدیو راهنمای ثبت برنامه تولید 1403 اعطای سهمیه واردات به واحدهای تولیدی که در سال 1402 فاقد سهمیه ارزی بودند...
تاریخ انتشار : 2 روز قبل
الزام استفاده از شناسه‌کالا هنگام ثبت‌سفارش در ردیف تعرفه‌های صنایع شیمیایی و پلیمری (فهرست پیوست) ⏪ به اطلاع کاربران محترم...
تاریخ انتشار : 3 روز قبل
بسته حمایتی از صادرکنندگان محصولات دانش بنیان رونمایی شد مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران، حمایت همه جانبه از توسعه.صادرات...
تاریخ انتشار : 4 روز قبل

تماس با ما

عراق

افغانستان

امارات متحد عربی

عمان

قطر

روسیه

اتحادیه اورسیا

ترکیه

سوریه

چین

ژاپن

هند

پاکستان

ایتالیا

فرانسه

آلمان

قوانین و مقررات

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید  سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد، در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها، و شرایط سخت تایپ به پایان رسد و زمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی، و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.

تماس با ما